Před 52 lety se narodil(a) Neuhaus Nele
Hledej

Životopis : Diekmannová Miep

Maria Hendrika Jozina (Miep) Diekmann(ová) se narodila 26. ledna v Assen, Drenthe. Nizozemská spisovatelka, jedna z nejznámějších autorek knih pro děti. Pracuje v Assenu, žije v Haagu.
Ve svém dětství prožila pět let na ostrově Curacao (Nizozemské Antily), kde byl její otec velitelem vojenské policie. Tento pobyt byl rozhodující pro její literární tvorbu. Napsala na 80 knih pro děti a mládež, z nichž mnohé byly přeloženy do cizích jazyků a vyšly mimo jiné i u nás, v Japonsku, Spojených státech, Řecku, Německu, Španělsku, Anglii, Francii aj.

Za své knihy obdržela celkem 11 významných cen.
Za knihu "Ik heb geen naam" ("Nemám žádné jméno") získala spolu s českou spisovatelkou a básnířkou Dagmar Hilarovou v roce 1983 mezinárodní cenu Janusze Korczaka.

Česká bibliografie:

Čluny z Brakkeputu (1970)
Marijn u pirátů (1971)
Padu se nedá (1972)
Annejet to tak nenechá (1973)
Annejet se představuje, Annejet zasahuje (1975)
Annejet má problémy (1978)
Tajemný mužíček z mušle (1979)
Kuli, kuli ťap (1983)
O čem si to povídáte? (1993)
Jak se žení princové (2000)
Vytvořil: Sorokin
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Diekmannová Miep'





Dnes je 20.06.2019
Den 135. výročí úmrtí Beneš Třebízský Vaclav



Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno
Kniha návštěv | Antikvariát | Všeobecné podmínky užívání a ochrana osobních údajů
Mapa stránek | Podpořte nás | Partneři | Odkazy | Publikování | RSS 2.0 | Nápověda | Kontakt