Koukolík František - Životopis

MUDr. František Koukolík, DrSc. , je český neuropatolog, spisovatel a publicista věnující se zejména popularizaci svého oboru, se značným přesahem do společenských otázek a propagace kritického myšlení a vědeckého přístupu.
vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze, specializace patologická anatomie a neuropatologie. Zaměřil se na neurodegenerativní choroby mozku. Od roku 1983 je primářem patologie Thomayerovy nemocnice v Praze, dále je vedoucí Národní referenční laboratoře pro Creuzfeldt-Jakobovu nemoc, člen Newyorské akademie věd, České lékařské akademie a českého centra PEN klubu. Věnuje se vědecké esejistice. Vydal okolo padesáti časopiseckých vědeckých publikací a řadu monografií o vztahu poškození mozku a duševních funkcí. V současnosti přednáší na 3. lékařské fakultě UK v Praze, kde je zároveň členem vědecké rady.

Kromě přednášek přispívá do vysílání v rozhlase (Meteor, Leonardo), či do televize (např. seriál Mozek a jeho duše, Vysílá Britanica, Hádala se duše s tělem), i do časopisů či novin (Vesmír, T-magazín, Lidové noviny). Získal cenu ČSAV za popularizaci vědy (1992), cenu nakladatelství Vyšehrad (1994) a cenu rozhlasového pořadu Meteor za knihu Mozek a jeho duše (1995), cenu firmy Janssen za knihu: Lidský mozek. Funkční systémy. Norma a poruchy (2001), cenu Vojty Náprstka České Akademie věd za popularizaci věd o mozku (2006). Jméno "Koukolík" obdržela planetka 10213 1997 RK7 (objevili M. Tichý a Z Moravec, Kleť 1997)
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: spisovatelé.cz

'Životopis autora Koukolík František'
Dnes je 16.04.2024
Před 75 lety se narodil(a) Evans Richard D.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno