Stašek Antal - Životopis

Antal Stašek, vlastním jménem JUDr. Antonín Zeman,    byl český spisovatel a právník.
Narodil se jako první z deseti dětí v rodině písmáka Ivana Olbrachta. Vystudoval gymnázium v Jičíně (1853–1858) a Krakově, kde byl u svého strýce. Po získání maturity studoval práva v Praze a v Krakově. Během studia ještě učil na českém dívčím ústavu češtinu i dějepis. Pracoval krátce i v redakcích novin. V roce 1866 univerzitu v Krakově dokončil a získal titul doktora práv.
Působil jako advokátní pomocník v Kolíně (1869) a v Praze (1870–1873). V letech 1874–1875 působil v Rusku v Petrohradu jako soukromý vychovatel. Od r.  1877 působil jako advokát v Semilech a začal se angažovat i politicky. V letech 1889 až 1895 byl zemským poslancem za staročeskou stranu.
Od r.  1913 žil v Praze Krči a pokračoval ve své literární tvorbě. V roce 1918 se stal členem revolučního Národního shromáždění. V Praze nakonec i zemřel ve vysokém věku 88 let .
Počátky literární dráhy Staška jsou sice ve znamení tvorby básnické - ovlivňované především Byronem a polskými romantiky - ale hlavní místo si získala nakonec v jeho díle próza. Antal Stašek, vlastním jménem Antonín Zeman, studoval na gymnáziu v Jičíně a v polském Krakově, pak práva v Praze a opět v Krakově. Poté působil jako advokát na různých místech Čech a dva roky strávil jako vychovatel v Rusku. V letech 1878-1913 měl advokátní praxi v Semilech, kde poznal důvěrně národnostní i sociální problematiku severočeského pohraničí, a tyto prožitky natrvalo určily jeho literární dílo.
První prózy (povídky Švec Matouš, román Nedokončený obraz) ještě nesou výrazně romantické rysy, ale již prozrazují budoucího realistu, který ve svých následujících dílech kriticky vylíčil národnostní a sociální poměry českého venkova v době nástupu a rozmachu dravého kapitalismu (Blouznivci našich hor, O ševci Matoušovi… ad. ). Od roku 1913 žil Stašek se svým synem Ivanem Olbrachtem v Praze, dál literárně tvořil a podporoval emancipační hnutí českého dělnictva za sociální rovnoprávnost. (fh) Polák K. : O Antalu Staškovi, Praha 1951
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie + knihovnaslany.cz

'Životopis autora Stašek Antal'
Dnes je 19.03.2024
Den 74. výročí úmrtí Burroughs Edgar Rice
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno