Kempenský Tomáš - Životopis

Tomáš Kempenský, vlastním jménem Thomas Haemmerken (asi 1380 Kempen v Německu - 25. července 1471 klášter Agnetenberg u Zwolle, Holandsko) byl augustiánský mnich a mystik, představitel hnutí Devotio moderna a autor knihy "Následování Krista".
Narodil se v řemeslnické rodině, v 15 letech ho rodiče poslali do školy Bratří společného života v Deventeru; stal se zručným kopistou knih a pak vstoupil do augustiniánského kláštera Agnetenberg, kde byl už jeho starší bratr. Roku 1413 byl vysvěcen na kněze a od roku 1429 byl představeným kláštera. Z jeho čtyř rukopisných kopií Bible se jedna zachovala v Darmstadtu. Jinak není z jeho poměrně klidného života mnoho známo.
Z jeho díla se zachovala řada kázání, dopisů, životopisy jho učitelů včetně Geert Groota a zejména jeho nejslavnější spis, O následování Krista, příručka pozdně středověké osobní zbožnosti, která patřila k nejčtenějším knihám vůbec a byla přeložena do mnoha jazyků. Česky vyšla poprvé už roku 1498 u Mikuláše Bakaláře v Plzni a od té doby v desítkách vydání.

Citáty:
"V soudný den se nás nebudou ptát, co jsme četli, ale co jsme udělali. "
"Láska létá, běhá a raduje se; je svobodná a nic ji nemůže zadržet. "
"Buď vždycky trpělivý k chybám druhých, protože sám jich máš mnoho, které také potřebují shovívavost. A neumíš-li udělat sám sebe podle svého přání, jak to můžeš očekávat u druhých? "
"Pamatuj, že ztracený čas se nevrátí. "
"Všude jsem hledal klid a nikde jej nenacházel, až v koutku s knihou. "
"Nejdřív si sjednej mír sám se sebou, pak ho můžeš přinést i jiným. "
Vytvořil: Sorokin

'Životopis autora Kempenský Tomáš'
Dnes je 20.04.2024
Před 74 lety se narodil(a) Junek Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno