Edelfeldtová Inger - Životopis

nar. 1956
je současná švédská spisovatelka a ilustrátorka (mj. ilustrace děl J. R. R. Tolkiena), která za svá díla pro děti a mládež i pro dospělé čtenáře získala řadu literárních ocenění, mj. německou Deutsche Jugendliteraturpreis (1987) a švédskou Plaketu Nilse Holgerssona (1991).
Inger Edelfeldtová debutovala v 21 letech knihou Šikovnej kluk (Duktig pojke, 1977), která vzbudila velkou pozornost čtenářů i kritiků. Od té doby kniha ve Švédsku vyšla v několika nových vydáních, dočkala se rozhlasového zpracování a překladu do němčiny, španělštiny a polštiny. Edelfeldtová je dnes autorkou více než 30 románů, povídkových sbírek, básnických sbírek, ale i komiksů a obrázkových knih pro děti. Je známa jako ilustrátorka děl J. R. R. Tolkiena a dříve překládala z maďarštiny a angličtiny.
Inger Edelfeldtová píše pro děti i pro dospělé a některé její knihy včetně Šikovného kluka bychom ve švédských knihovnách našli jak v sekci pro dospělé, tak v oddělení pro děti a mládež. Ve svých dílech se více než o vztahy zajímá o psychologii postav, z nichž mnohé hledají svou identitu nebo nějakým způsobem nezapadají do společnosti a tíží je samota. Čtenáři na jejích knihách oceňují čtivost a nevtíravý humor.
Edelfeldtová je nositelkou řady literárních ocenění. U nás zatím z jejího díla vyšla kniha pro mládež Stíny v zrcadle (Skuggorna i spegeln) a povídka Přízraky (Spöken; česky v antologii Ve skutečnosti je díra).
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: skandinavskydum.cz

'Životopis autora Edelfeldtová Inger'
Dnes je 28.03.2024
Před 78 lety se narodil(a) Jarman Julia
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno