Fischerová Táňa - Životopis

je česká herečka, spisovatelka, moderátorka, politička.
Dva roky studovala na JAMU v Brně, pak nastoupila do Činoherního klubu v Praze. Po odchodu v roce 1973 hostovala v různých divadlech, spolupracovala zejména s Janem Kačerem a Evaldem Schormem, točila filmy s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem a Karlem Kachyňou. Spolčeně s Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderuje již řadu let televizní adventní koncerty, které získávají nemalé prostředky na charitativní činnost.
Naučila se nelpět jen na divadle, zvládla moderování, dabing. Film jí toho po úspěšném startu v 60. letech později moc nenabídl. Hrála mimo jiné v Hotelu pro cizince, ve filmech Skřivánčí ticho či Byli jsme to my. V televizi měla příležitostí víc. Vedle inscenace Prodloužený čas s Milošem Kopeckým, si ji diváci pamatují také ze seriálů Lékař umírajícího času nebo Konec velkých prázdnin.
Velkou láskou Táni Fischerové je poezie. Léta se o ní dělila s návštěvníky Violy a Lyry Pragensis. Její melodický hlas jakoby stvořený pro lyrické verše zní často i z rozhlasu.
Je autorkou povídek Lydiiny dveře a Bílý den, které nahlížejí do jejího vnitřního světa, stejně jako její poetické koláže. Miluje dílo Antoina de Saint-Exupéryho. Je pro ni "celoživotní biblí" a proto nepřekvapí, že se snaží naplňovat jeho slova: Člověk tu není jenom pro sebe.
Jedna kniha  vyšla o ní (Daniela Brůhová: Nežít jen pro sebe).
 

Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + LadyWeb.cz

'Životopis autora Fischerová Táňa'
Dnes je 19.04.2024
Den 15. výročí úmrtí Ballard James Graham
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno