Obsah: Pacifický vír

První kniha série Dirk Pitt.

Oblíbený hlavní hrdiny Dirk Pitt se v tomto poutavém příběhu stává jedinou nadějí nejen pro americké námořnictvo, ale i pro celý svět. V závodě s časem a s cizími velmocemi prokazuje nejen svou odvahu, zdatnost a vynalézavost, ale i lidskost a humor. Dirk Pitt je však sympatickým hrdinou snad právě proto, že rozhodně nepředstavuje ideální předlohu dokonalosti. Jeho osobnost je velice vhodnou součástí dramatického děje, který se před čtenářem odvíjí od první do poslední stránky tohoto románu.
Dirk Pitt, dobrodruh pohrdající smrtí a expert na oceánskou problematiku, je postaven před rozhodující úkol. Čeká ho potopení do nebezpečných vod v oblasti Pacifického víru - mlhou pokrytém úseku moře, kde beze stopy zmizely již desítky lodí. Poslední obětí se stala nejnovější americká nukleární superponorka a plující arsenál Starbuck. Její ztráta znamená jisté ohrožení americké národní bezpečnosti. Pittův úkol zní: nalézt ji a zachránit dřív, než dojde k explozi. V zoufalém závodě s časem se Pitt ocitne v souboji s podvodními vrahy - a také v náručí Summer Morganové, nejexotičtější a rovněž nejnebezpečnější ženy, jakou kdy Pitt za svůj život poznal. Odpočítávání posledních okamžiků před katastrofou spěje k nevyhnutelnému konci, když se hrdina Clivea Cusslera ocitá na starobylém potopeném ostrově, v úžasném prostředí dramatického vyvrcholení tohoto románu.
Předmluva autora: Aniž by tato skutečnost byla nějak výjimečně významná, dovoluji si podotknout, že se jedná o první dobrodružství Dirka Pitta. Jakmile jsem totiž v sobě nashromáždil dostatek odhodlání a odvahy k aktivitám v oblasti literatury napětí a dobrodružství, začal jsem se poohlížet po hrdinovi poněkud neotřelého typu. Neměl to být žádný tajný agent, ani policejní či soukromý detektiv. Představoval jsem si spíše takový poněkud ostřejší typ, který by však měl přesto úroveň a styl, aby se dokázal cítit stejně volně ve společnosti krásných žen v nějaké gurmánské restauraci, jako v kruhu přátel nad sklenicí piva v místním baru. Prostě veskrze sympatický chlapík s lehkým nádechem záhadnosti. Namísto kasin nebo ulic New Yorku se jeho domácím prostředím mělo stát moře se svými hádankami i záhadami. Z takovýchto představ se tedy nakonec zrodil Dirk Pitt. Jelikož toto je jeho první dobrodružství, v němž se tedy zákonitě neobrážejí žádné zápletky z jeho pozdějších aktivit, velice dlouho jsem se zdráhal ho představit. Nicméně na naléhání svých přátel, rodinných příslušníků, příznivců a čtenářů jsem se nakonec přece jen rozhodl oživit jeho postavu v tomto románu. Kéž tedy vyprávění o osudech tohoto hrdiny představuje několik hodin zábavy a snad, svým způsobem, i jakýsi historický artefakt.
 
Vytvořil: Mady
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Pacifický vír
Dnes je 23.04.2024
Před 118 lety se narodil(a) Konečný Robert
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno