Obsah: Pohřbení ve snu - Deset a jedna japonská detektivka

Soubor jedenácti povídek Pohřbení ve snu odráží vývoj a proměny japonské detektivní prózy od druhé světové války, tedy od doby, kdy se detektivka v zemi vycházejícího slunce etablovala jako moderní literární žánr. Přitom právě krátký rozsah je pro japonskou detektivku typický - horečné tempo života ve městech neposkytovalo dost klidu ke čtení dlouhých románů, a tak napínavé povídky se záhadou poskytovaly jednu ze čtenářsky vděčných alternativ. Kromě typických ukázek sociálního a neosociálního proudu v japonské detektivní próze obsahuje sbírka povídky, ve kterých po letech nečekaně vychází najevo, že dávné tragické události byly ve skutečnosti zločiny, dále texty s nadpřirozenými až strašidelnými prvky nebo psychologické povídky, které se zabývají selháním lidské povahy v mezní situaci.
V japonské literatuře není detektivní žánr vymezen tak úzce jako v literatuře západní, proto se jedná spíše o povídky různých žánrů, které spojuje téma zločinu a jeho odhalení. Najdeme tu klasické kultivované detektivky podle střihu anglické školy, ale i psychologické povídky s tématem zločinu, nechybí ani jakási černá groteska o sebevraždě manželského čtyřúhelníku, horror s překvapivým rozuzlením a dokonce příběh, v němž zasahují nadpřirozené síly. Kniha je doplněna zasvěceným doslovem překladatele a japanisty Jana Levory.
 
Autoři: Jó Sano, Keisuke Kusaka, Saho Sasazawa, Ecuko Nikiová, Seičó Macumoto, Masao Jamamura, Itaru Kikumura, Šizuko Nacukiová, Kacuhiko Takahaši, Kjótaró Nišimura, Eitaró Išizawa,
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Pohřbení ve snu - Deset a jedna japonská detektivka
Dnes je 28.03.2024
Den 52. výročí úmrtí Frajerman Ruvim
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno