Obsah: Pohádka máje

Idylický příběh nevinné lásky dvou mladých lidí se odehrává koncem 19. století v kouzelném rámci jihomoravské přírody a je nejznámějším dílem Viléma Mrštíka.
Děj knihy začíná v 70. letech 19. století příjezdem studenta práv Richarda Gregora na bál do Ostrovačic u Brna, kde má strýce faráře. Zde se právě koná bál, na kterém se seznámí s šestnáctiletou Helenkou, dcerou revírníka.
Ríša žije v Praze, kde studoval práva a bydlel u hezké mladé vdovy. Odjíždí ke strýci na faru, doufá, že spatří Helenku. Ta se mu vyhýbá, nakonec se přesto sblíží, když se Helenka dozví, že Ríša bydlí u mladé vdovy zatrpkne. Ríša se také začne ještě trochu vytahovat nesympatickými světáckými historkami.
Helenčin otec Ríšovi sdělí, že není rád, že se s ním Helenka setkává tak často. Nakonec se Helenka za Ríšu provdá.
Dílo bylo zfilmováno poprvé v roce 1926. Režii stejnojmenného filmu měl Karel Anton, Ríšu zde hrál Jiří Voskovec pod pseudonymem Petr Dolan. Záběry z tohoto filmu použil Bohumil Veselý v roce 1960 do díla Jak se u nás kdysi filmovalo. Hráli: Anita Janová, Berta Reifová, Jarmila Horáková.
Podruhé bylo filmově zpracováno v roce 1940, režíroval jej Otakar Vávra, hráli: Nataša Gollová, Jaroslav Vojta, Leopolda Dostalová, Svatopluk Beneš, Theodor Pištěk, Miloš Nedbal
Vytvořil: Bohduska
Upravil: Mady, janajau
Zdroj: anotace + wikipedie
Dnes je 18.04.2024
Před 149 lety se narodil(a) Bernhardt Oskar Ernst
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno