Obsah: Mladý muž a bílá velryba

Český spisovatel Vladimír Páral (10. srpna 1932 v Praze) napsal v roce 1973 román Mladý muž a bílá velryba (součást tzv. Bílé pentalogie). Páral zde dává do protikladu optimismus a pesimismus, odsuzuje kariérimus a chladné kalkulování.

Inženýr Viktor Panc je vynikající chemik. Měl všechny předpoklady to dotáhnout ještě výš, ale pak dobrovolně odchází z Prahy do Ústí nad Labem, kde žije v ústraní. Pracuje v chemické továrně na nedůležitých věcech. Jednou za půl roku odjíždí do Prahy na výlet, jak sám říká.
Při jedné takové cestě zjistí, že jeho bývalá milenka Edita Beningerová pracuje na důležitém úkolu, který by ji vynesl na vyšší místo. Edita chce, aby jí Viktor s tímto projektem pomohl. Ojdíždí tedy za ním i se spolupracovnicí Naďou. Edita doufá, že Viktora znova získá. Ale spletla se. Viktor se zamiloval do Nadi. Edita mu slíbila, že se o něho bude Naďa starat, ale na oplátku jim Viktor pomůže s úkolem.
Edita dodržela slovo, Naďa se k Viktorovi chová mile, ale v duchu má z toho „prču“. Viktor jim pomáhá úkol splnit. Z Prahy ale dochází telegram, ať v Ústí ještě Edita s Naďou zůstanou a ať oddělování cholesterolu udělají v provozním měřítku, ale do 30. června, do nejzažšího termínu, zbývá jen deset dnů a směnový mistr Břéťa Laboutka odmítl dělat v noci. Břéťa má k tomu důvod. Je to spolubydlící Viktora, který mu o Editě vyprávěl úplně všechno, takže Břéťa zná každý Editin pohyb, každé přimhouření oka. Břéťa se do Edity zamiloval, ale zničilo ho, že ho Edita přehlíží, a tak si vynutil, že když bude Editě představen, sjede jí ten provoz. Během pár dní se s Editou něco stalo. Zamilovala se do Břéti. Poprvé poznala něco, co nikdy necítila. Chtěla se šťastně vdát a mít děti. I Břéťa to tak cítí. Chce ale ještě něco jiného. Chce zjistit, jak správně dokončit oddělování cholesterolu. Povedlo se mu to, ale v zápalu si nevšiml, že ventilace nefunguje. Břéťa pak přesvědčen, že ulovil svoji bílou velrybu, umírá.
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61, pan.Kchiu
Zdroj: wikipedie - otevřená encyklopedie
Dnes je 20.04.2024
Před 94 lety se narodil(a) Jay Anthony
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno