Obsah: Helimadoe

Děj se odehrává v období před 1. světovou válkou, ve vesničce Staré Hrady. Třináctiletý Emil pochází z bohaté rodiny a kvůli zaměstnání jeho otce se přestěhují do Starých Hradů. Emil je často nemocen, a tak je k němu objednán chudý lékař Hanzelín. Doktor Hanzelín má pět dcer; Helenu, Lidmilu, Marii, Doru a Emu. Dcery neměly matku, a tak se starají o otce a o domácnost samy. Otec je velmi paličatý, dokáže říct pravdu, i když někdy velmi tvrdě. Emil dohází jako pacient do rodiny doktora Hanzelína. Emil projeví zájem o medicínu a v rodině doktora postupem času velmi zdomácní. Zamiluje se do Dory, která s ním sice koketuje, ale jeho lásku nebere vážně. Dora se seznámí s kouzelníkem, se kterým uteče. Ema projeví zájem o Emila, ale on je stále zamilovaný do Dory. Emil s rodiči ze Starých Hradů odchází a stěhují se do Jičína. Kniha je zakončena Emilovými představami, jako třicetiletého muže, který vzpomíná na lidi, které ve Starých Hradech poznal, představuje si, co se s nimi stalo, zda ještě žijí, či již zemřeli. Do Starých Hradů se už nikdy nepodíval.

Román je napsán jako vzpomínka na uplynulé dětství. O promarněném životě dívek a žen, které zůstaly oddány otci, práci v domě a neměly svůj život. Pouze Dora šla za svým štěstí.  
příběh pěti sester (podle počátečních slabik jejich jmen), které jsou ovládány podivínským otcem lékařem. Dcery se jmenovaly Helena, Lidmila, Marie, Dora a Ema. Dílem provází mladý vypravěč Emil.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Před 103 lety se narodil(a) Klánský Mojmír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno