Obsah: Kulhavý osud

Vím o tvých skutcích, o tvém úsilí i tvé vytrvalosti; vím, že nemůžeš snést ty, kdo jsou zlí, a vyzkoušel jsi ty, kdo se vydávají za apoštoly, ale nejsou, a shledal jsi, že jsou lháři.
Zajisté se najde spousta čtenářů, kteří si zvykli na neobvyklý a náročný styl bratrů Strugackých. Zajisté si vzpomenete na mnoho jejich filozoficky-politických děl, ale málokdo z vás se může přiznat, že mezi tím, co od nich četl, figuruje román o románu Kulhavý osud. Dvě linie příběhu nás přenesou do Moskvy ke známému a starému spisovateli Felixu Sorokinovi. Nenásilnou formou vyprávění v ich formě jsme vtaženi do hlavy tohoto autora. Kdo se trochu zajímal o životní osudy bratrů Strugackých, zajisté objeví podobnost s životem staršího z bratří Arkadije.
Felix Sorokin si jeden zimní večer zavzpomíná a začne prohrabávat své staré spisy, přitom čtenáři nadhodí několik zajímavých nápadů k literárnímu zpracování. A večer opět zasedne ke svému miláčku, vrcholnému dílu, tzv. Modrým deskám a než se zase pustí do dopsání velerománu, řekne si:
Přísaháš, že budeš i nadále přemýšlet a vymýšlet své město, dokud nezabředneš do stařeckého marasmu a možná dokonce i pak?
Co jiného si mám počít? To se ví, že přísahám, řekl jsem a rukopis otevřel.


Druhá kapitola mluví o dalším spisovateli Viktoru Banevovi. ten je o mnoho mladší než Felix Sorokin a právě si užívá v tajemném městě. Zde už bratři Strugačtí použili vyprávěcího stylu ve třetí osobě, ale občasné úlety do první osoby nás neminou. Kapitoly s Viktorem jsou barvitější, alespoň co se chlastu, mejdanů, napětí i filozofování týče.
Vysvětlovat vám děj obou částí románů, obou spisovatelských osudů, by bylo horší než plivat, či dělat jiné věci, proti větru. Kapitoly s Felixem Sorokinem jsou více ze života, navíc starý muž už nemá věk na bohémský život a první osoba nám napomáhá mnohem více se s ním sžít. Zatímco Viktor Banev stále chlastá a zaplétá se do podivných věcí a ještě za podivných okolností. Viktor Banev také více filozofuje, což se při skleničce něčeho dobrého dělá daleko snáze a ještě snadněji, když proti vám sedí někdo, kdo s vámi nesouhlasí.
Celý román Kulhavý osud se takto odehrává v časovém rozpětí asi jednoho týdne a vede k mnoha zajímavým okolnostem a překvapujícím, pokud neřeknu zvratům, tak spíše, zjištěním.
Felix i Viktor na konci románu dospějí do stavu, kdy jsou nuceni zamyslet se nad svými názory a přímo změnit pohled na svět a vy ho možná změníte s nimi.
A to přitom byl věřící člověk, napadlo mě zničehonic. Pro něj to bylo snažší, mnohem snažší. Zato my máme jinou skálopevnou víru: PŘED nebylo nic a PO nebude taky nic. A už se mě zmocnila důvěrně známá tíseň. Mezi dvěma NIC přeskakuje slaboučká jiskérka - a to je celé naše slavné bytí.

Možná si říkáte, zda-li se jedná o sci-fi? Filozofická sci-fi je také sci-fi. Minimálně se v knize objeví neobyčejní "mokroši", mnoho jevů, které není možné vysvětlit, či způsobit za pomoci známých technologií a v neposlední řadě je v Moskvě k dispozici stroj určující hodnotu knihy a předvídající její čtenářskou budoucnost. Myslím, že fikce i vědy je v románu dostatek.
Četbu sice znesnadňuje neustálé hloubání nad myšlenkami obou velikánů (Strugackých nebo hrdinů příběhů? ), ale na druhou stranu dobrý překlad a jazyk autorů vám to přemýšlení usnadní.
Co dodat více? Snad mnoho ukázek přímo z textu, ale ty si zajisté naleznete sami přímo v knize. Netvrdím, že se kniha bude líbit všem čtenářům a rozhodně nepochybuji o tom, že ji mnoho z čtenářů odloží nedočtenou stranou. Proč tomu tak bude?
Hlavní postavy jsou perfektně propracované a čtenář si je sice nemusí oblíbit (což by se nemělo stát aspoň u jedné, přestože jsou si Felix i Viktor v mnohém podobní), ale určitě zjistí, jak myslí a jednají, vlastně psychologie všech postav je opravdu na nejvyšší úrovni. Rozhodně se nedá říci, že by byl povrchní děj. V knize se toho děje mnoho a to i docela šokujícího, ale nejdůležitější částí jsou opravdu filozofické úvahy o nesmrtelnosti chrousta a nejen jeho. A to je hlavní důvod, proč se román nezalíbí většině současného čtenářstva. Příliš přemýšlení a "nezajímavé" akce pouze s několika mrtvolami neznámých lidí.
"Lidstvo zbankrotovalo biologicky - porodnost klesá, šíří se rakovina, demence, neurózy, lidé propadají narkomanii. Polykají stovky léků, alkohol, nikotin, narkotika jako taková, začali jsme hašišem a kokainem a skončili LSD a heroinem. Prostě zanikáme. Naturální přírodu jsme vyhladili a ta umělá vyhlazuje nás. Dále jsme zbankrotovali ideologicky - postupně jsme vystřídali všechny filozofické soustavy a postupně je všechny zdiskreditovali, vyzkoušeli jsme všechny myslitelné mravní kodexy, ale zůstali jsme stejně nemorálním dobytkem jako nějací troglodyti. A nejhorší na tom všem je, že celé to bezbarvé lidské stádo je pořád stejná pakáž, jak to bylo odjakživa. Trvale baží po bozích, vůdcích a pořádku, a pokaždé, když bohy, vůdce a pořádek dostane, zmocňuje se stáda nespokojenost, protože ve skutečnosti nic takového nepotřebuje ... , protože stádo stojí o chaos, anarchii, chléb a hry. "

Kdo si chce užít kvalitní četbu a zahloubat si nad alternativami budoucnosti lidstva a nebojí se přílišného zapojení buněk mozkových, nechť si román přečte. Stejně tak lidé, kteří uznávají a hloubají nad názory, s nimiž (ne)souhlasí, si přijdou na své.
Román Kulhavý osud je jedním z posledních děl bratrů Strugackých, ale ne bratrů scifistů, ale bratrů filosofů, kteří nastiňují různé možnosti...
Varování pro kuřáky: Téměř na každé stránce se objeví jeden člověk se zapálenou cigaretou a vy dostanete taky chuť.
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61, elfos
Zdroj: www.scifiworld.cz
Dnes je 20.04.2024
Před 74 lety se narodil(a) Junek Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno