Obsah: Až naprší a uschne

Humoristický román oblíbeného anglického spisovatele z prostředí příslušníků anglické vyšší společnosti, reprezentovanými poněkud natvrdlými šlechtici starší generace na jedné straně a mírně nevázanou mládeží na straně druhé.
Příběh ukradených vepřů - šampionů - se prolíná s milostnými zápletkami pocházejícími z nedorozumění, nenáročný děj se odvíjí v nepřetržitém sledu nápaditých komických situací. Příběh je vyprávěn se svěžím, chytrým a kultivovaným humorem a absolutně ignoruje jakékoliv sebeméně znepokojující události či politické souvislosti konce padesátých let dvacátého století, kdy byl v Anglii poprvé vydán. Knížka má tak jediný cíl: příjemně a nenáročně pobavit co nejširší okruh čtenářů a dobromyslně se vysmát příslušníkům anglické šlechty a jejich konvencím.
Jsou knihy, při jejichž čtení by člověk nevěřil, že může být jinak než hezky slunečno, s nebem do modra. A taková jsou všechna díla P. G. Wodehouse. Jméno tohoto anglického autora je pro milovníky humoristické literatury pojmem. Žil v letech 1881-1975 a napsal přes šedesát románů, tři sta povídek, šestnáct divadelních her a třiadvacet muzikálů. Jeho práce se překládaly po celém světě a dosáhly obliby především díky vynalézavé a osobité slovní komice a nápaditým situačním gagům. Wodehousovou doménou je svět anglických rodových sídel, s poněkud natvrdlými erbovními pány, kteří by byli zcela ztraceni bez svých oddaných lišáckých komorníků. Psal románové cykly se svými nejzdařilejšími postavami nebo okolo svých oblíbených lokalit, jako je řekněme zámek Blandings. I v románu Až naprší a uschne se stává dějištěm nečekaných příhod, v nichž klíčovou roli sehrají miláčkové místních urozených usedlíků - prasata, která mají získat ostruhy na zemědělské výstavě.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: http://www.mlp.cz
Dnes je 28.03.2024
Před 64 lety se narodil(a) Schmitt Eric-Emmanuel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno