Obsah: Neználek ve Slunečním městě

Vyprávění o Neználkovi a jeho přátelích zachycuje příhody s kouzelnou hůlkou a dobrodružství ve Slunečním městě.
Zcela nečekaně se Neználkovi podaří udělat tři dobré skutky po sobě a za odměnu dostane od kouzelníka čarovnou hůlku. Ta mu splní každé přání. Neználek si musí dát pozor jen na jednu věc - nesmí udělat tři špatné skutky. To by pak hůlka svoji kouzelnou moc ztratila. Neználek je nadšený. Zanedlouho si díky hůlce nejen pochutná na výborné zmrzlině, ale spolu s kamarády uskuteční i dobrodružnou cestu do Slunečního města.
 
ukázka z knihy
Knoflenka si tuze moc chtěla vyprávět o pohádkách, ale Neználek bůhvíproč sveřepě mlčel a tvářil se tak kysele a zle, že se až bála dát se s ním do řeči. Nakonec to už Knoflenka nevydržela a zeptala se:
     "Ty, Neználku, co ti to dneska přelítlo přes nos? Proč jsi tak mrzutý? "
     "Přes nos? Zatím nic, " odpověděl Neználek, "a mrzutý jsem proto, že mi je mrzutě. "
     "Tos mi toho vysvětlil! zasmála se Knoflenka. "Je mrzutý, protože mu je mrzutě! Vysvětli mi to blíž. "
     "No jak bych ti to... , " řekl Neználek a rozhodil rukama, "v našem městě je zkrátka všecko jinak, než by mělo být. Žádné divy, žádné čáry... Jo, to za starých časů to bývalo jinačí! Kouzelníka nebo čaroděje potkal člověk skoro na každém kroku. Nadarmo se o tom nevypravuje v pohádkách.
     "To se ví, že nadarmo ne, " souhlasila Knoflenka. "Jenže kouzelníci nebyli jenom za starých časů, kouzelníci jsou i teď, ovšem nepotká je jen tak ledaskdo. "
     "A kdo je teda může potkat? Snad ne ty? " zeptal se posměšně Neználek.
     "Jdi, prosím tě, ještě to tak! " mávla rukou Knoflenka. "Víš přece, jaký já jsem strašpytel. Kdybych třeba teď potkala kouzelníka, určitě bych ze sebe nevypravila samým strachem ani slovíčko. Ale ty, ty bys s ním jistě dokázal promluvit, ty jsi hrdina. "obr11
     "Samo sebou, to jsem, " souhlasil Neználek. "Jenže já ještě dodneška nepotkal ani jednoho. "
     "Protože k tomuhle nestačí jenom statečnost, " řekla Knoflenka. "Četla jsem v jedné pohádce, že se napřed musí vykonat tři dobré skutky za sebou, a teprve pak se před tebou objeví kouzelník a dá ti všechno, oč ho požádáš. "
     "I kouzelnou hůlku? "
     "I kouzelnou hůlku. "
     "Jdi ty! " podivil se Neználek. "A co je podle tebe dobrý skutek? Jestli třeba ráno vstanu a umyju se mýdlem a ve studené vodě, je to dobrý skutek? "
     "Samozřejmě, " řekla Knoflenka. "Nebo když je někdo v úzkých a ty mu pomůžeš, anebo jestli někomu začnou ubližovat a ty se ho zastaneš - to všechno jsou dobré skutky. Dokonce i když někdo pomůže tobě a ty mu za to pěkně poděkuješ, taky to bude dobrý skutek. Protože člověk má být vždycky vděčný a uctivý. "
     "I co, tak to není vůbec těžké, " řekl Neználek.
     "Náhodou hrozně, " namítla Knoflenka, "protože ty tři dobré skutky musíš vykonat hned po sobě, a jak mezi nimi uděláš třeba jen jeden špatný, je to marné a musíš začít hezky od začátku. A pak: dobrý skutek je doopravdy dobrý, jen když ho vykonáš docela nezištně, a ne pro svůj vlastni prospěch. "
     "No ovšem, ovšem, " přisvědčil Neználek. "Jakýpak dobrý skutek, když ho děláš kvůli sobě! Nu co, dneska si ještě odpočinu, ale zítra začnu konat dobré skutky. A jestli je to všecko pravda, budeme mít kouzelnou hůlku natotata. "
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 24.04.2024
Den 82. výročí úmrtí Montgomeryová Lucy Maud
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno