Obsah: Ruslan a Ludmila

Ruslan a Ludmila :Pohádkový epos
Poema se odehrává v bájné době ruských bohatýrů za vlády velikého kyjevského knížete Vladimíra I. zvaného Jasné slunéčko. Ten vdává svou nejmladší dceru Ludmilu za bohatýra Ruslana. Ludmila je však ze svatební hostiny unesena čarodějem Černomorem, zrůdným trpaslíkem, jehož moc a kouzlo je ukryto v mohutném vousu. Ruslan a tři dříve odmítnutí Ludmilini nápadnící, voják Rogdaj, křikloun Farlaf a mladý chazarský chán Ratmir, vyrážejí Ludmilu hledat, protože kníže jí slíbil dát za ženu tomu, kdo jí zachrání.
Ruslan na své cestě potká moudrého starce Fina, který je mu nápomocen radou. Rogdaj chce Ruslana zabít, ale je Ruslanem poražen a zahyne. Ratmir dojede večer k zámku, kde dlí dvanáct krasavic. Ty jej okouzlí tak, že na Ludmilu zapommene. Farlaf se potká se zlou čarodějkou Nainou, která se chce Finovi pomstít za to, že jí kdysi odmítl. Poradí proto Farlafovi, aby jel domů, že Ruslana zahubí a Lumilu mu přivede. Ruslan prožívá další dobrodružství a po vítězném boji s obrovskou nadlidskou hlavou, která patřila Černomorovu bratru, získá meč, který jediný dokáže přeseknout Černomorův vous.
Černomor chce mezitím získat přízeň Ludmily dary nevídané krásy a neslýchané ceny, avšak Ludmila zůstává Ruslanovi věrná. Tu přijíždí Ruslan a v souboji nad čarodějníkem zvítězí, neboť jej přeseknutím jeho vousu zbaví moci. Nemůže však probudit Ludmilu, kterou předtím Černomor uspal kouzelným spánkem. Fin mu radí, aby ji probudil až v Kyjevě.
Farlafovi se zjeví Najna a vydá se s ním vstříc Ruslanovi. Využjí jeho spánku, Ludmilu unesou do Kyjeva a Farlaf Ruslana třikrát bodne do hrudi. Fin jej ale pomocí mrtvé a živé vody zachrání a daruje mu prsten, kterým Ludmilu probudí.
V Kyjevě se kníže Vladimír raduje, že je Ludmila zachráněna, ale Farlaf jí probudit nedokáže. Tu knížectví přepadnou Pečeněhové. Objeví se ale Ruslan, všechny pobije a Ludmilu prstenem probudí. Farlaf se ke všemu přizná a kníže Vladimír mu z radosti nad uzdravením Ludmily odpustí.
 
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie
Dnes je 29.03.2024
Před 109 lety se narodil(a) Freiwillig František
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno