Obsah: Fiktivní deník Oscara Wildea

Fiktivní deník Oscara Wildea. Je to román ve formě deníku, který je zároveň fiktivní autobiografií Oscara Wildea, čteme tedy vlastně Wildeův životopis.
Oscar Wilde - dramatik, prozaik, básník, estét a dandy, mistr duchaplné konverzace. Muž, jehož jméno se stalo synonymem pro závratný vzestup i střemhlavý pád. Jeho život se nikdy neubíral „zlatou střední cestou" - tou ostatně géniové chodí málokdy.
Životním příběhem Oscara Wildea (1854 - 1900) se inspiroval Peter Ackroyd ve svém románu Fiktivní deník Oscara Wildea, a ve formě fiktivní autobiografie tak napsal Wildeův životopis, jehož mottem by mohl být Wildeův proslulý výrok „Odolám všemu s výjimkou pokušení! "
Oscar Wilde si deník píše v pařížském hotelu d'Alsace během několika posledních měsíců svého života. Deníkové zápisky zahrnují dobu od 9. srpna do 30. listopadu 1900. Wilde tu přehlíží celý svůj život, přemýšlí o svém díle, jenž mělo tak oslnivý úspěch, i o vztazích k mužům, jež ho dovedly nejprve do vězení a pak do vyhnanství.
„Probudil jsem fantasii svého století tak, že kolem mne vytvořila mýty a legendy. " Nakonec se sám stal mýtem a legendou, a přestože ho proslavily brilantní komedie, jeho osobní život skončil tragédií. Oscar Wilde ovšem věděl, že „pravda je málokdy čistá a nikdy není jednoduchá".
Fiktivní deník Oscara Wildea je jakýmsi myšleným poledníkem spojujícím oba póly Ackroydovy tvorby. Tento román ve formě deníku je totiž biografií Oscara Wildea a Peteru Ackroydovi se tu podařilo brilantně vystihnout Wildeův styl plný paradoxů a ironie. Za toto stylistické mistrovství získal Cenu Somerseta Maughama.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Fiktivní deník Oscara Wildea
Dnes je 20.04.2024
Před 43 lety se narodil(a) Mahaněnko Vasilij Michajlovič
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno