Obsah: Trilogie (Nezkrocení / Portrét umělce s dvaceti šesti koňmi / Jdi v kráse)

Podle amerických kritiků vrchol Eastlakeovy románové tvorby. Právě zde autor dotvořil svůj nenapodobitelný styl plný symbolů, křehkého humoru, absurdna a ironie, k němuž přidal velice chápavý, a přesto nesentimentální vztah k zemi a jejich původním obyvatelům – navažským Indiánům.
Kniha Nezkrocení je příběhem dospívání dvou chlapců, rančerova syna Malého Santa Browmana, ze kterého roste skvělý rodový jezdec, a jeho adoptivního bratra a kamaráda, intelektuálsky založeného černocha Alastaira Benjamina, na pozadí doruda rozpálené novomexické krajiny a tradičních hodnot jejích původních obyvatel – Navahů.
Kniha Portrét umělce s dvaceti šesti koňmi představuje 12 epizod ze života dvou přátel, bílého Američana Ringa a Indiána Dvacet šest koní, a je svědectvím o překonávání traumatu z příchodu bílého muže. Na pozadí všednodenních příběhů, odehrávajících se na severu Nového Mexika v nedotčené, sluncem vyprahlé zemi, je konfrontován svět rozumu a kšeftu se světem intuice a neotupělého smyslového vnímání. Příběhy jsou s citlivým smyslem pro humor zalidňovány bizarními figurkami bílého i indiánského etnika.
Kniha Jdi v kráse je příběhem dvou bratrů Alexandra a Georgie, které navždy rozdělí jediná žena. Spisovatel Alexander utíká s manželkou svého bratra do světa, kdežto Georgie zůstává na "svém místě", obchodní stanici v srdci navažské rezervace. Oba hledají smysl života, ten však nachází jediný z nich.
Vytvořil: Mady
Zdroj: Anotace z knihy Trilogie (Nezkrocení / Portrét umělce s dvaceti šesti koňmi / Jdi v kráse)
Dnes je 20.04.2024
Před 71 lety se narodil(a) Faulks Sebastian
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno