Obsah: Gabra a Málinka povedené dcerky

Kniha vypráví o příhodách Gabry a Málinky, nejmladších dcer pana řídícího Základní školy ve Štítné nad Vláří, a jejich příbuzných. Jednotlivé kapitoly, které většinou tvoří uzavřené příběhy, jsou propojeny tématem vzájemného vyřizování účtů mezi dětmi a nerudným kostelníkem Struhařem a také námluvami starší sestry Valči a učitele Fanúše Macka.
Na začátku knihy Gabra s Málinkou vyloví z potoka kocourka, kterého pojmenují Macek. V kapitole o babiččině svátku upečou samy babičce dort a svým blahopřáním si u ní vykoledují peníze na pouť. Gabra se skupinkou chlapců seberou kostelníku Struhařovi klíče od zvonice, aby se tam mohli houpat na zvonech. Kostelník na to ale přijde, dětem nabije a ještě na ně žaluje panu faráři. Vzájemné spory jsou zapomenuty, když Gabra a Málinka utečou z domu a Struhař je přivede zpátky. V jednom z dalších příběhů ale Struhař před Gabrou a Málinkou předstírá, že je mu špatně, aby ho musely odtáhnout na vozíku domů, a Gabra mu přísahá pomstu.
Do Štítné přijíždí učit nový učitel Fanouš neboli Fanúš, nápadník řídídích dcery Valči. Příjmením se jmenuje stejně jako kocour, kterého kdysi zachránily Gabra s Málinkou - Macek. Fanúš se s děvčaty rychle zkamarádí a slíbí jim pomoci s pomstou kostelníkovi. Potom chodí v noci v převleku za strašidlo kostelníka strašit, aby mu dal na pamětnou. Děti s Fanúšem prožijí ještě mnoho zajímavého, ale potom se Fanúš s Valčou pohádají kvůli fořtu Slepičkovi, který se o Valču začne také ucházet. Valča se rozhodne natruc provdat za Slepičku, ale Gabře s Málinkou se to nelíbí, a tak Valču před Slepičkou pomluví tak, že z námluv sejde a Valča se zase usmíří s Fanúšem. Kniha končí spolu s koncem školního roku. Gabra už vychodila pátou třídu a rodiče ji chtějí dát na Gymnázium ve Valašském Meziříčí. Gabra se ale nechce odloučit od rodiny, a tak je nakonec rozhodnuto, že tatínek půjde na penzi a do Meziříčí se přestěhuje celá rodina.
Vytvořil: majka4
Upravil: Ini
Dnes je 23.04.2024
Před 98 lety se narodil(a) Donleavy J. P.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno