Obsah: Petrolejový princ

Úvod
Román Petrolejový princ je dalším z řady příběhů určených pro mládež a odehrává se po příběhu Poklad ve Stříbrném jezeře.

Při srovnávání jsem vycházel z textu Návratu, Albatrosu a stránek karl-may-gesellschaft. de. Podle Albatrosu je Sam Němec (ze Saska, jménem Falke), u Návratu není řečeno, ale umí německy, karl-may-gesellschaft. de uvádí v textu totéž, co Albatros. Návrat (str. 229) tvrdí, že má Shatterhand Hatátitlu, ale u Albatrosu a karl-may-gesellschaft. de toto není. Další větší odlišnost Albatrosu a Návratu je na konci. Grinley a Buttler zabijí Pollera a poté:

    * Návrat, karl-may-gesellschaft. de: jsou zastřeleni Indiány.
    * Albatros: princ je skalpován za živa a pak omylem zastřelen Buttlerem. Buttler pak ve strachu před Indiány zabodne sám sebe nožem.

Děj

V Kalifornii v době příběhu existovala jakási Committee Vigilance, která potírala zločinné bandy. Jednou z band byli tzv. finders, které vedl Buttler. Zrovna měli spadeno na přistěhovalce, když se objevují Sam Hawkens, Dick Stone a Will Parker, kteří již patnáct let tvoří tzv. Trojlístek. Sam soutěží s Buttlerem ve střelbě a fintou zvítězí. Nato se Buttler ztrapní při pokusu o jízdu na Samově mezkovi. S přistěhovalci má Sam společného známého, který se jmenuje Hobble Frank. Findeři se pokusí přistěhovalce napadnout, ale jsou díky Samově péči polapeni - až na Buttlera, který uteče společně s Pollerem, vyhnaným průvodcem přistěhovalců.

Děj se přesouvá na Fornerův ranč. Je zde Petrolejový princ Grinley, obchodník Rollins (Albatros: Duncan) a jeho účetní. Přijíždějí Buttler a Poller, po nich ještě Hobble Frank a tetka Drollová, kteří jsou oblečeni jako Old Shatterhand a Vinnetou (včetně výzbroje). Dozvídáme se, že Grinley a Buttler jsou bratři. Frankovi psal Shatterhand, že chce vyrazit do Ameriky a sejít se na Fornerově ranči s Vinnetouem. Grinley chce nalákat Rollinse na falešné petrolejové jezero. Buttler s Pollerem odjeli připravit jezero. Přijíždějí přistěhovalci. Následně všichni putují dál podle řeky Chelly a před deštěm se skryjí v pueblu, kde žijí Nijorové, které vede Ka-maku (Tři prsty). Indiáni zajmou výpravu a zinscenují záchranu Rollinse Grinleyem.

Na scéně se objevují Old Shatterhand a Vinnetou, kteří se po dlouhé době opět setkávají v Americe. S náčelníkem Nijorů se už znají, osvobodí přistěhovalce.

Mezitím Grinley zastřelí dva Navaje, aby si zavázal Mokašiho, dalšího náčelníka Nijorů, ale ten je spíše rozzloben. Grinley oklame Rollinse u jezera a uvrhne ho do jeskyně, se směnkou v kapse se vydává na cestu, ale je zajat i s Buttlerem a Pollerem Navaji, kteří patřili ke dvěma zabitým. Tato skupinka je pak zajata Nijory.

Shatterhand a ostatní osvobozují Rollinse z jeskyně a jsou také dočasně zajati Nijory, ale rychle se osvobodí (s Mokašim se Shatterhand a Vinnnetou znají). Petrolejový princ prchá též. Navajům cosi nalže, je obrán o směnku, ale dostává zbraně a může jet. Nato se Navajové, které vede Nitsas-ini, spolčují s našimi hrdiny a úspěšně zajmou Nijory a udobří se s nimi. Dojde k honbě za Petrolejovým princem.

Přistěhovalci se usidlují na území Navajů, westmani putují až do San Franciska.
Dnes je 20.04.2024
Před 94 lety se narodil(a) Jay Anthony
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno