Obsah: Vztáhnout na sebe ruku

Rozprava o dobrovolné smrti
Rakouský esejista a spisovatel s hlubokým vztahem k francouzské kultuře a osobní zkušeností z holocaustu analyzuje z existenciálních hledisek otázku sebevraždy.
V předmluvě ke čtvrtému vydání knihy O stárnutí vykročil Améry zásadním způsobem za hranice textu tvrzením, že jedinou věc, kterou by v původním vydání změnil, jsou »nepěkná slova, o pošetilém příběhu sebevraždy«, kterou odmítal jako krajní řešení. Mezi prvním a čtvrtým vydáním románového eseje totiž vydal knihu Vztáhnout na sebe ruku. Diskurz o dobrovolné smrti, v níž hájí důstojnost volby, kterou se člověk rozhoduje o svém životě, respektive smrti.
Ale 17. října 1978, v den pátého výročí (nevyjasněného) úmrtí rakouské básnířky a prozaičky Ingebrog Bachmannové, se kterou Améryho pojil vzájemný respekt, se z probíhajícího literárního turné po Německu nečekaně vrátil do Rakouska a v salcburském hotelu Salzburger Hof na sebe vztáhnul ruku a zvolil si dobrovolnou smrt. Předtím se ještě v úhledně psaných dopisech omluvil policii a vedení hotelu za potíže, které svým činem způsobil. Na vídeňském Ústředním hřbitově stojí na hlazeném kameni pod jménem Jean Améry a letopočtem 1912 – 1978 jen strohé Auschwitz Nr. 172364. Jeden z nejvlivnějších rakouských intelektuálů se proměnil v číslo vytetované na předloktí.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: prostor-nakladatelstvi.cz
Dnes je 20.04.2024
Před 85 lety se narodil(a) Beagle Peter S.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno