Obsah: Hodina ticha

První román Ivana Klímy Hodina ticha vznikal na samém konci padesátých let, již v době částečného kulturního uvolnění. Odehrává se na východním Slovensku, v nížinatém kraji podél řeky Laborce, která tamní obyvatele po věky sužovala záplavami; děj se odvíjí od konce druhé světové války a končí krátce poté, kdy tu komunisté začínají s násilným zakládáním zemědělských družstev; staří obyvatelé jsou skeptičtí a mladá generace prchá do měst a staví si vzdušné zámky o budoucnosti.
Autor kraj navštívil již dříve jako začínající novinář-reportér a tvrdý život vesničanů, usilujících stranou civilizace o holé přežití, v ně vzbudil soucit. Rád se o něco později chopil nabídky Barrandova, aby vytvořil na základě východoslovenských reportáží námět k filmu. Vznikl první koncept Hodiny ticha. Film však nebyl realizován a Klíma se rozhodl dát látce podobu románu. Jeho protagonistou je sice člověk městský, inženýr-zeměměřič, hrdina autorovi blízký deziluzí z komunistických praktik i snahou pokračovat přese všechnu hořkost v práci (faustovsky bojuje proti záplavám projektováním hrází), ale ostatní postavy - zapomenutí, chudí, podivínští lidé z okraje republiky, vystavení vodě, válce a pak revolučním změnám - vyrostly z autorovy empatie i jeho vlastního prožitku mezní zkušenosti.
Hodina ticha zaujme i po formální stránce - lyrickými, kompozičními a jazykovými prvky. Soudobá kritika román ocenila i takovými slovy a jako: „monumentální", „nové" či dokonce „pravdivé vidění". Jistě - režim zaštítěný cenzurou sdělovat pravdu jen tak nedovoloval a bylo třeba hledat rafinované cesty, jak jí dát průchod. Ivan Klíma se o to pokusil a u čtenářů uspěl.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 28.03.2024
Den 30. výročí úmrtí Ionesco Eugéne
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno