Obsah: Osudové osmičky v našich dějinách

Pouze ve 20. století existoval na mapě Evropy pozoruhodný, územně podlouhlý státní útvar s názvem složeným ze dvou slov: Československo. Ačkoli byla jeho historie relativně krátká, stačily ji poznamenat snad všechny dramatické zvraty, události, tendence i historické etapy, které ve 20. století zasáhly evropský kontinent. Osudovými se mu staly zejména roky končící pověstnou „osmičkou“. Otevíraly nebo uzavíraly dějinné etapy a přinášely s sebou dalekosáhlé zvraty. Právě těm je věnována pozornost v této publikaci.
32 vyjímatelných faksimilií historických dokumentů
Vezměte do rukou např. proklamaci Mým národům, text Martinské deklarace slovenského národa, rozložte si plakát volající po obraně republiky v roce 1938, projděte si hlášení ministerstva vnitra o dění v Praze 25. února 1948, jednotnou kandidátku Národní fronty v květnových volbách v roce 1948, prohlédněte si pozvánku do československého pavilonu v Bruselu na Expo 58, výzvu Národního shromáždění (parlamentu) vojákům pěti okupačních armád Varšavské smlouvy z 23. srpna 1968, tajnou zprávu předsednictva ÚV KSČ o opatření vlády k „normalizaci situace“ a řadu dalších archivních materiálů.
13 dobových rozhlasových nahrávek na CD
Poslechněte si např. komentář k přijetí mnichovské dohody z 30. září 1938, projev Klementa Gottwalda na Václavském náměstí z 25. února 1948, reportáž ze soudního procesu s Miladou Horákovou z června 1950, projev prezidenta Ludvíka Svobody před odletem do Moskvy z 23. srpna 1968, pozdrav kosmonauta Vladimíra Remka z oběžné dráhy z března 1978 a další nahrávky.
Přes 150 dobových fotografií a doprovodné mapy
Poznejte dobu zachycenou na unikátních snímcích tak, jak ji viděli její současníci. Kniha je doplněná také řadou map, které zachycují územní vývoj Československa v celých jeho dějinách.

Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 28.03.2024
Před 64 lety se narodil(a) Schmitt Eric-Emmanuel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno