Obsah: Říjnový kůň

Šestá kniha série Římská sága.

Říjnový kůň je posledním autorčiným obrazem z Říma republikánského. Vdechuje život postavám a historickým dějům z období od října roku 48 př. n. l. až do prosince roku 42 př. n. l. , kdy římská říše postupně měnila svou tvář jak politicky, tak ekonomicky. Diktátor Gaius Julius Caesar měl po překročení Rubikonu a pochodu na Řím již cestu vydlážděnou Sullovým příkladem a dovedl diktátorskou moc ještě dále. Musel však definitivně porazit Pompeia, kterého pronásleduje do Egypta. Pompeius je ovšem mrtvý a Caesarovi přinesou jen jeho hlavu. Přesto Caesar neopouští Alexandrii, kterou zničí v průběhu bojů, jež mají vyřešit spor o trůn mezi Ptolemaiem XIII. a jeho sestrou Kleopatrou. V Egyptě sice ztratil svého dávného přítele Pompeia Magna, ale nalezl lásku královny - hubené, nevýrazné černovlásky s velkým nosem, která ho zaujme svým rozhledem, klidem a oddaností. Caesar musí ještě dokončit boj se svými nepřáteli: zvítězí na Farnakem a po ukončení asijské války se urychleně vrací do Říma, kde vládne neklid. Tam za ním po roce přijíždí i Kleopatra se synem Kaisariónem, kterého Caesarovi porodila. Caesar v této době reorganizuje stát, předkládá nové zákony, reformuje kalendář, zcela ovládá Řím a Řím mu podléhá. Tento muž ovládá státní pokladnu a armádu. I když nechce být nazýván bohem nebo králem, přesto k těmto atributům směřuje. A to ostatní významní muži Říma nemohou dopustit...

Caesar, Cato, Cicero, Cassius, Brutus, Kleopatra, lékař Hapdefane, Antonius a všichni ostatní mimořádně nadaní muži a nebojácné ženy, jako Servilia, Tertula či Porcia, kteří před čtenářem prožívají své osudy, jsou ucelené, přesvědčivé živoucí bytosti s vlastními představami a tužbami. Objektivní fakta autorka dokreslila, nicméně bitevní vřava na moři i na souši, intriky na Foru i v senátě, rodinné záležitosti a milostné aféry nenechávají čtenáře na pochybách, že to byla velká doba s velkými lidmi.
A proč název Říjnový kůň? O říjnových idách se každoročně končil válečný rok a na Martově poli byl před zraky tisíců zabit oštěpem boha Marta nejlepší válečný kůň. Jeho hlava a genitálie byly odříznuty a obětovány. Nebyl přesně takhle v hloučku odhodlaných zabit nejlepší vojevůdce?
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 29.03.2024
Před 124 lety se narodil(a) Wolker Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno