Obsah: Pozpátku letící divoké kachny

Tom Robbins píše šťavnaté romány, které s příjemnou mírou politické nekorektnosti oslavují osobní svobodu, lásku a tělesné požitky všeho druhu, jsou chválou výlučnosti a sžíravě komentují buransky technokratické směřování západní civilizace. Tom Robbins je mistr rozvětvených, nečekaných metafor, tak dokonale výstižných, že někdy hraničí s kýčem.
Nyní mají Robbinsovi fanoušci mimo jiné možnost zjistit, že jejich literární idol je i zručným publicistou, a ověřit si, jak je to s jeho básnickými vlohami. Kniha Pozpátku letící divoké kachny je sbírkou Robbinsových článků uveřejňovaných během let v nejrůznějších amerických periodicích, cestopisných záznamů, básní, nerealizovaných filmových námětů, kratších nepublikovaných literárních textů a odpovědí na otázky novinářů.
Soubor je to v mnoha ohledech zajímavý. Zjistíte z něj třeba, že i v článcích psaných na zakázku se objevují zárodky a ozvuky Robbinsovy obraznosti. Zajímavým dokumentem je jeho nadšená recenze koncertu The Doors. V mnoha článcích narazíme na staré známé, předobrazy postav z jeho románů. Dozvíme se, že tento nadmíru vtipný autor kdysi tvořil i klasicky úmorné uměnovědné texty. A kdo je přelouská, bude odměněn údernými úvahami o povaze umění a podstatě šedesátých let.
Máte-li chuť můžete tedy ochutnat zbytky ze stolu gurmána, který dokáže s radostí ocenit pěnu z husích jater i obyčejnou majonézu. Z drobných textů se před vámi postupně složí obraz autora románů vyjadřujících tak zábavným způsobem tak jasný světonázor.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Před 103 lety se narodil(a) Klánský Mojmír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno