Obsah: Hugo

Hugo : skutečnost a fikce v románovém příběhu  / Jiří Kamen  ; dosl. Pavel Kosatík      Vyd. 1    . - Praha: Prostor, 2004  . - 321 s. : fot. , ukázky rkp. ; 21 cm  . - (Portréty; sv. 17)      ISBN 80-7260-126-1  : Kč∼299, 00 

Fiktivní životopis zajímavé postavy básníka a anarchisty z 1. pol. 20. století je románovým obrazem osudu nekonvenční osobnosti ve společensky převratné době.
Román je psán formou fiktivního dopisu židovského básníka H. Sonnensteina-Sonky (1889-1953), charismatického dobrodruha, anarchisty, později zakladatele KSČ, vězně v nacistickém koncentráku v Osvětimi a nakonec v padesátých letech za Gottwaldovy vlády odsouzeného za kolaboraci s Němci. Autor románu vychází z jednoho z mála dochovaných dokumentů, dopisu, který psal Sonnenstein z vězení na Mírově Rudolfu Slánskému. Kolem tohoto dokumerntu vytvořil pozoruhodný obraz člověka, který přežil několik režimů, znal řadu osobností nejen českého, ale i světového kulturního a politického života své doby, a v trestnici na Mírově také v roce 1953 zemřel. Nedostatek materiálů, které by objektivně dokumentovaly Sonnenscheinův jistě zajímavý život a činnost, dovolil autorovi rekonstruovat jeho obraz jako portrét rozpolceného intelektuála dvacátého století, člověka, soustředěného především na sebe sama a jednajícího v souladu s hystrionskými rysy své povahy, který absurdním způsobem ztělesňuje nejen složitost své doby, ale i paradoxy lidské sebereflexe.
Vytvořil: Jacob
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 19.04.2024
Před 157 lety se narodil(a) Payró Roberto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno