Obsah: Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek

Čtyři povídky z prvotiny kanadského spisovatele, autora světového bestselleru Pí a jeho život, zaktualizované pro nové vydání a doplněné jeho předmluvou (2004). Stejně jako u jeho románu je pro čtenáře nejlepší nevědět vůbec nic dopředu. Martel vždycky vychází ze silných emocí. První povídka je mistrným, nepatetickým a nesentimentálním, naprosto originálním zpracováním tématu smrtelné nemoci dané do souvislosti s dějinami celého 20. století, druhá povídka s nejdelším a mnohé vysvětlujícím názvem Jak jsem navštívil Smyčcový koncert pro vojína Donalda J. Rankina s disonantními houslemi od amerického skladatele Johna Mortona je mistrovským zpodobením osudu talentovaných lidí, o jejichž talentu se téměř nikdy nikdo nedozví. V druhé polovině knihy, v povídkách Způsoby umírání a Vita æterna: Výroba zrcadel si autor pro zamýšlený emocionální efekt hraje s formou.
Už tyto čtyři příběhy z jeho prvotiny ukazují na zcela svébytného autora, který má nejen fascinující nápady, ale i nezaměnitelný dar je výjimečně popsat a předat svým čtenářům, kteří jsou odměněni pro Martela tak typickou intenzitou zážitku.

Povídky:
- Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek (The Facts Behind the Helsinki Roccamatios)
- Jak jsem navštívil Smyčcový koncert pro vojína Donalda J. Rankina s disonantními houslemi od amerického skladatele Johna Mortona (The Time I Heard the Private Donald J Rankin String Concerto with One Discordant Violin, by the American Composer John Morton)
- Způsoby umírání (Manners of Dying)
- Vita æterna: Výroba zrcadel (The Vita Æterna Mirror Company: Mirrors to Last till Kingdom Come)
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 18.04.2024
Před 36 lety se narodil(a) Bohabojová Eva
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno