Obsah: Marné iluze

falešné představy globálního kapitalismu
Kniha je kritickou polemikou s liberálním konceptem globálního kapitalismu. Volný trh a jeho celosvětové rozšíření jsou novými mýty naší epochy. Tyto mýty provázejí i mnohé legendy, ideje běžně přijímané a opakované, které však - jak to tato kniha na početných příkladech z minulé i současné historie dokazuje - jsou ve skutečnosti falešné. Například se považuje za samozřejmé, že volný trh je přirozeným stavem, který automaticky nastane, jen co bude odstraněno politické zasahování do tržních směn. Podle tohoto názoru jdou volné trhy a minimální zasahování státu ruku v ruce. Ve skutečnosti, protože společnost má docela přirozenou tendenci trhy brzdit, volné trhy dokáže vytvořit jen moc centralizovaného státu. Volné trhy jsou výtvorem silných vlád, mimo něž nemohou existovat. Tak, jak nejsou dětmi demokracie, nejsou ani jejími tvůrci. Po zavedení laissez faire nevyhnutelně dochází k vyostřování problémů, prohlubování sociálních nerovností, zvýšení represe a počtu vězněných, narušení sociální stability a soudržnosti rodin, tedy hodnot, jimiž se politické síly, které hlásají volný trh, ve svých programech ohánějí.
John Gray nedává hotové recepty, nenabízí rychlá řešení, ani se nostalgicky neohlíží za minulostí, ale nenechává ani prostor pochybnostem: globální volný trh je utopie a jako všechny utopie je odsouzený ke krachu. Jakákoliv analýza blízké budoucnosti tedy nemůže být založena na hypotéze světového rozšíření amerického modelu, nechceme-li se dočkat podobně trpkých překvapení, jako byla asijská krize v roce 1998 anebo nedávná krize v Argentině.
John Gray je profesorem European Thought na London School of Economics. Je autorem mnoha esejů a je pravidelným přispěvatelem známého deníku Guardian a literární přílohy Times. Mezi knihami, které napsal, jsou nejznámější tituly Isaiah Berlin, Enlightenment´s Wake a Voltaire and Enlightment.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Den 96. výročí úmrtí Klíma Ladislav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno