Obsah: Dům se slepou verandou

Dům se slepou verandou   / Herbjorg Wassmo  ; z nor. orig. přel. Jana Svatošová      Vyd. 1    . - [Praha]: Euromedia Group - Ikar, 2006  . - 222 s. ; 21 cm  . - Orig. : Huset med den blinde glassveranda      ISBN 80-249-0805-0  : Kč∼199, 00 

Psychologický román norské autorky vypráví o tíživém dospívání mladé dívky, nemanželské dcery německého okupanta, která vyrůstá na jednom z malých ostrovů u norského pobřeží v chudobě a osamělosti.
Rodina mladé Tory patří ve vesnici k nejchudším a dívka společně s matkou a věčně opilým otčímem bydlí s ostatní chudinou v polorozpadlém, izolovaném domě, kde si všichni sousedé vidí málem do talíře. Jako dcera německého důstojníka je terčem posměchu vrstevníků, stejně jako její matka je často terčem opovržení a pomluv sousedů. Posměch a osamocenost nejsou jediným trápením dospívající dívky, nejhorší noční můrou je sexuální zneužívání, kterého se na ní dopouští v matčině nepřítomnosti otčím a které dívka ze strachu dlouho mlčky snáší. Jak však pozvolna dospívá, probírá se z bezmocné apatie, osvobozuje se od otčímova teroru a pomalu dochází k nesmělé naději, že i ona by jednou mohla žít jako plnohodnotný svobodný člověk.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 24.04.2024
Před 57 lety se narodil(a) Dvořáková Miroslava
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno