Obsah: Stavby a plány

Stavby a plány   / Naps. Josef Havlíček, Karel Honzík  ; dosl. Karel Teige          . - Praha: Odeon, 1931  . - 148 s. : fot. , plány, nákresy  . - (Mezinárodní soudobá architektura; Sv. 3)         



D Digitalizovaný dokument (chráněný dle autorského zákona)




Monografie na konkrétních příkladech bilancuje několik let společné práce architektonického ateliéru H & H (Josef Havlíček a Karel Honzík), z níž vzešel i návrh stěžejní funkcionalistické stavby v Čechách, Všeobecného penzijního ústavu v Praze.

Publikace ilustruje široký tématický záběr ateliéru: vily, rodinné domy, městské nájemné domy, svobodárny, Koldomy, regulace obytné čtvrti s řadovým zastavěním, přemostění nuselského údolí, úřední dům, lázeňský hotel, domky pro víkend či letní pobyt. Kromě konkrétních architektonických projektů autorsky popsaných a obrazově dokumentovaných půdorysnými plány, architektonickými řezy a pohledy (u realizovaných staveb i fotografiemi) obsahuje práce i návrhy na řešení obecnějších problémů (reforma půdorysu činžovního a rodinného domu, pokusy o nové, kolektivní způsoby bydlení, odvážné urbanistické myšlenky) pokoušející se vyrovnat s požadavky doby a současným stupněm mezinárodního architektonického vývoje. - Publikaci doplňuje doslov K. Teigeho věnovaný moderní architektuře.

 
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 20.04.2024
Před 90 lety se narodil(a) Guljakovskij Jevgenij
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno