Obsah: Mókša

Mókša : klasické spisy Aldouse Huxleyho o psychedelii a vizionářském zážitku  / Aldous Huxley  ; sest. Michael Horowitz, Cynthia Palmerová; úv. naps. Alexander T. Shulgin; z angl. orig. přel. Marta Plášilová      Vyd. 1    . - Praha: Volvox Globator, 2002  . - 364 s. ; 21 cm  . - (Labyrint; sv. 4). - Orig. : Moksha      ISBN 80-7207-455-5  : Kč∼349, 00 

Výběr z Huxleyho spisů a korespondence je věnován vlastní zkušenosti s užíváním psychedelických drog a s jejich působením na lidskou mysl.
Anglický spisovatel a filosof A. Huxley rozhodně nebyl zastáncem návykových drog, které ničí tělo a mysl (heroin, kokain), ale v posledních deseti letech života (1953 až 1963) aktivně experimentoval s látkami, které se označují jako psychedelika. Jsou to především halucinogenní drogy přírodního původu, používané po tisíciletí v Jižní Americe při náboženských obřadech a léčení. Ve svých spisech a přednáškách odpovídá na otázku, proč použil psychedelika jako nástroje duchovního zkoumání. Usiloval o to, aby experimenty dokázal, jak se vizionářské zážitky (vyvolané užitím drog) dají využít ke prospěchu společnosti, zvlášť v době nepřátelsky naladěné proti mystickým zážitkům. Součástí knihy jsou dopisy a přednášky, které nebyly ještě publikovány. Obsahuje rejstřík.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 28.03.2024
Před 156 lety se narodil(a) Gorkij Maxim
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno