Obsah: Idea fenomenologie

Idea fenomenologie : a dva texty Jana Patočky k problému fenomenologie  / Edmund Husserl  ; z něm. orig. přel. Miroslav Petříček      1. vyd    . - Praha: Oikoymenh, 2001  . - 68 s. , 2 přít. : Patočka, J. : Epoché a redukce; Patočka, J. : Co je fenomenol ; 21 cm  . - (Oikúmené). - Orig. : Die Idee der Phänomenologie      ISBN 80-7298-023-8  : Kč∼178, 00 

Přednášky významného německého filozofa prostřednictvím fenomenologie coby všeobecné nauky o podstatách zkoumají možnosti poznání.
Lidské poznání se prostřednictvím subjektivních pochybností nepopírá, ale ani se nestává pochybným. Poznáním se však stávají pouze nepochybné možnosti poznání a absolutně "výstižné" poznatky. Základním předpokladem tohoto procesu tudíž je neakceptovat ihned žádnou formu poznání jako poznání, neboť subjekt by mohl být zaskočen pochybnostmi - prvotním se stává vědomí nepochybných případů poznatků, skutečně vystihující předměty svého poznání. Zakladatel fenomenologie zkoumá možnosti objektivních věd při poznávání problematiky transcendence. Jak může poznání překročit samo sebe a vystihnout bytí, které nelze najít v rámci vědomí? Subjekt nesmí použít transcendentní redukci, ale fenomenologickou redukci - tj. vyloučení všech transcendentních tezí. Fenomenologickou redukci představuje vztažení "neplatnosti" k veškeré existenci transcendence. Vědecké hypotézy, teorie, platnosti, skutečnosti se stávají přípustné pouze jako fenomény. Radikální zdůraznění lidského vědomí jako absolutního "čistého bytí", zcela odlišného od skutečnosti ostatní reality. Jednotlivé věci jsou dány pouze v jevu a jeho prostřednictvím! Přílohu tvoří dva Patočkovy články o Husserlově transcendentální metodě.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 19.04.2024
Den 142. výročí úmrtí Darwin Charles
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno