Obsah: Bludná hvězda

Sugestivní vyprávění o dvou dívkách, židovské a arabské, zasazené do let 2. světové války. Příběh židovské dívky Ester, kterou začátek příběhu zastihne v jižní Francii uprostřed druhé světové války, by mohl zpočátku vypadat jako jakási temná road-movie. Kniha zdánlivě popisuje nekonečné cestování za lepšími zítřky, aby čtenář postupně docházel ke zjištění, že jsou mu předkládány kamínky mozaiky, ze kterých si, ať chce nebo nechce, sestaví teskný obraz současného světa. A jak je u Le Clézia zvykem, tak snad i poučení z toho, jaký jeden každý z nás máme na tomto stavu podíl.
Ukončení války, kterou malá Ester se svojí rodinou ustála s nepřetržitým balancováním na hraně života a smrti, rozhodně nebylo osvobozením. Ester byla nucena hledat cestu ke svému židovskému původu a následně pak cestu do Svaté země.
Popis toho, jaké postavení měli Židé po druhé světové válce, nekoresponduje ani v nejmenším s tím, že vítězné mocnosti porazily barbarského utlačovatele a likvidátora židovské komunity. Neustálá snaha o nalezení lepšího života, nebo alespoň podmínek k němu vyvolává jen další cesty do neznáma. Další cesty s pouhou vidinou šťastných zítřků, které se však vzdalovaly rychleji, než jak se hrdince dařilo postupovat vpřed.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 24.04.2024
Den 6. výročí úmrtí Smith Emma
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno