Obsah: Špičkou jazyka

Název prvotiny nejvýraznější současné britské autorky Špičkou jazyka označuje přesně to, co si myslíte, že by ve vašich divokých představách mohl označovat: cunnilingus. Sarah Watersová se na vysoké škole při studiu anglické literatury zaměřila na homosexuální prózu od roku 1870 a chtěla mít ženskou verzi románu Jamese Kincaida Můj tajný život: erotický deník z viktoriánského Londýna. Román, který mapuje lesbické uvědomění dohromady se sociálním hnutím a bojem za ženská práva v posledním desetiletí 19. století v Anglii, obzvláště pak v Londýně, napsala autorka za osmnáct měsíců a stal se okamžitým čtenářským hitem.
Hlavní hrdinka Nancy, mladá dívka z přímořské vesnice, se bezhlavě zamiluje do varietní umělkyně, která v převleku za pána zpívá pánské písničky. Tak se započne odvíjet značně spletitý osud mladé lesbické Angličanky ve viktoriánské době. Její odlišné touhy na cestě za osobním štěstím ji zavedou do mnoha různých prostředí a několika velmi odlišných vztahů. Kabaret, divadlo, život na ulici a svět prostituce, bohaté paničky zkažených a zvrhlých mravů a jejich paláce, dámský lesbický klub, a nakonec dělnická čtvrť, kde se začíná organizovat boj za ženská práva.
Uhrančivý román na přitažlivě lechtivé téma je stejně tak dobrým příkladem starého dobrého romanopisectví, jako je poznávací výpravou do méně známých historických souvislostí.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 23.04.2024
Před 116 lety se narodil(a) Hostovský Egon
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno