Obsah: Lady Carneval

Lady Carneval   / Jiří Kratochvil        Vyd. 1    . - V Brně: Petrov, 2004  . - 173 s. ; 20 cm        ISBN 80-7227-182-2  : Kč∼210, 00 

Střízlivá a poněkud hořká reflexe 90. let 20. století ve fantaskním příběhu krásné brněnské novinářky, bloudící v předivu narušených mezilidských vztahů.
Hrdinka absurdní novely se z postavení zdravotní sestry na brněnské oční klinice dostala ke splnění svého snu a stala se úspěšnou brněnskou novinářkou díky tomu, že v osmdesátých letech pět dnů ošetřovala prezidenta Husáka. Jeho zákrok jí zajistil místo redaktorky, ale zároveň ji lidé začali považovat za spolupracovnici StB a hned po roce 1989 přišla o místo. Také její milostný vztah skončil a hrdinka se od té chvíle dostává do soukolí fantastických setkání, v nichž se její potřeba osobní svobody střetává s jakýmsi nadčasovým stereotypem, který ji strhává do sítě absurdních vztahů, sledovaných a ovlivňovaných neznámou silou. Jako ve většině autorových próz i zde se uplatňuje jeho smysl pro absurditu a kritický pohled na společenskou realitu.
Vytvořil: ota61
Upravil: pan.Kchiu
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 16.04.2024
Den 14. výročí úmrtí Špidlík Tomáš
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno