Obsah: Ponorka U-571

Ponorka U-571   / Naps. Max Allan Collins podle pův. film. scénáře J. Mostow a S. Montgomery a D. Ayer  ; [z angl. orig. ] přel. Miroslav Košťál; pův. námět Jonathan Mostow      1. vyd. v čes. jaz    . - [Praha]: BB art, 2000  . - 196 s. ; 21 cm  . - Orig. : U-571      ISBN 80-7257-362-4  : Kč∼169, 00 

Novelizovaný scénář amerického filmu, v němž americká jednotka uloupila německou ponorku s důležitým kódovacím zařízením na palubě.
Tím zařízením je legendární Enigma, kódovací počítač německé armády, který když se dostal do rukou spojenců, pomohl zvrátit pro ně nepříznivý stav na vodním bojišti. Román je tedy postavený na reálném základě, ale děj je značně přizpůsoben filmařskému řemeslu, což se samozřejmě odrazilo i na přepsaném scénáři. Text je plný akce, jakoby dodělaný ve střižně. Američtí hrdinové jsou neustále vystavováni krizovým situacím; když se jim podaří ukořistit ponorku, ztratí kapitána a nový si jen těžko získává autoritu; z německé posádky se zachrání pouze jeden muž, z kterého se vyklube bývalý kapitán snažící se ponorku potopit; a samozřejmě ze všech stran pálící jak americké tak německé zbraně. A konec? Jako v pohádce, tak i v Hollywoodu.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 23.04.2024
Před 116 lety se narodil(a) Hostovský Egon
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno