Obsah: Bílá pevnost

V románu Bílá pevnost zavádí Orhan Pamuk čtenáře do barvitého světa osmanského Istanbulu druhé poloviny 17. století, do doby vlády sultána Mehmeda IV. Lovce. V té době mocná říše ještě ovládá rozsáhlá území v Evropě, Asii i Africe, ale současně tváří v tvář sílící moci Evropy nastupuje proces pozvolné kulturní a politické proměny. Na tomto pozadí vypráví autor alegorický příběh o zvláštním vztahu benátského otroka a jeho pána, istanbulského učence, kteří jsou si k nerozeznání podobní. Vzájemné pohrdání představitelů odlišných světů postupně nahradí dychtivost poznat toho druhého i vlastní já, a ta přerůstá v pevné pouto duchovní spřízněnosti. V klidném domě nad Zlatým rohem spolu léta rozmlouvají o vědě, vyznávají se ze svých hříchů, pronikají do tajů lidské duše, sepisují pro mladého sultána traktáty o podivuhodných tvorech a exotických krajích, snaží se odhalit příčiny moru řádícího v Istanbulu či vynalézají zbraň nevídané síly, jež by obrátila kolo dějin a zastavila pád osmanské říše. Sultán nalezne v obou „dvojčatech" zalíbení a často je k sobě zve, aby mu vyprávěla o světě, o pohybu hvězd a životě zvířat a vykládala mu sny.
Pamuk v Bílé pevnosti předjímá řadu témat příznačných pro všechny jeho pozdější romány. Zamýšlí se nad hranicemi poznání cizí kultury, vztahem mezi Evropou a Tureckem a stabilitou lidské identity. Tyto pro něj tak naléhavé otázky dokáže včlenit do poutavého příběhu, jehož styl nezřídka navozuje atmosféru horečného snu. S téměř osudovou logičností dovádí Pamuk vztah obou hrdinů k nevyhnutelnému konci, který předznamenává i osudy celé říše. V mlze u bažiny před zářivou, nedostižnou, a přitom tak lákavou bílou pevností stačí hrdinům udělat poslední krok, aby navždy změnili svůj život - jestliže již nebyl navždy proměněn od samého počátku...
Pamukův román se stal v Turecku senzací, zahájil éru nového tureckého historického románu, autor se rázem dostal na výsluní domácí i zahraniční literární scény. Bílá pevnost získala v roce 1990 britskou Independent Foreign Fiction Prize.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 16.04.2024
Před 75 lety se narodil(a) Evans Richard D.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno