Obsah: Kuře melancholik

Novela z vesnického prostředí o utrpení malého dítěte je pozoruhodnou ukázkou z tvorby vůdčího představitele českého naturalismu 2. poloviny 19. století.
Jako všichni naturalisté i Šlejhar vychází z pojetí člověka jako tvora, pro něhož zlo, sobectví a násilí jsou přirozené sklony, vítězící nad city, obětavostí a pocitem soucitem. Na malém prostoru v příběhu osiřelého nemocného chlapce sadisticky týraného svým okolím, shrnul myšlenku, že člověk postrádající běžné lidské vztahy a lidskou účast, postrádá to nejdůležitější, co činí člověka člověkem.
Josef Karel Šlejhar patří k našim vrcholným představitelům naturalistické prózy. Staví své hrdiny do konfliktu se zlem, jaké umí vytvořit jen člověk člověku. Autor se nevyhýbá ani popisům drastických scén a díky vynikajícímu psychologickému prokreslení má kniha jedinečnou atmosféru.
Malý chlapec je po smrti matky vydán na pospas ústrkům macechy. Jeho jediným přítelem se stane chromé kuře, které je díky svému postižení také v izolaci od ostatního světa. Zvyšující se útrapy nakonec vyvrcholí smrtí nepohodlného chlapce i jeho malého společníka.
Vytvořil: petricka2
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Před 157 lety se narodil(a) Payró Roberto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno