Obsah: Paříž

Autor nás uvádí do ministerských kabinetů a na zasedání sněmovny, mezi obchodníky, žurnalisty, vysokou šlechtu, divadelní obecenstvo Francouzské komedie, ale také mezi vysoké i nižší duchovenstvo, do laboratoří a dílen fyziků a chemiků, mezi anarchisty připravující teroristické akce. Nejeden pronikavý záběr je zaměřen i do světa nejbídněji žijící chudiny, do brlohů, v nichž i nejotrlejší jsou otřeseni hrůzným obrazem zpustlosti a zchátralosti lidí žijících hůře než zvířata.
     Proti tomu staví Zola Paříž oslnivou -hlavní město současného civilizovaného světa- s nově zavedeným elektrickým osvětlením, s telefonním spojením, okrášlenou obrovskými parky. A pak také moderně zařízené továrny, pracující na sériové výrobě prvního typu automobilu.
     Na pozadí velkoměsta prodělává niterný přerod hrdina románu, kněz Petr Froment, který se postupně odpoutává od náboženské víry a stává se přesvědčeným materialistou a socialistou.   Paříž, líčená Zolou, je město nesmiřitelných protikladů: chudoby a bohatství, práce a zahálky, mravnosti a korupce, nicméně slibující svému lidu nadějnější budoucnost...
Vytvořil: Felix
Upravil: pan.Kchiu
Zdroj: záložka přebalu
Dnes je 24.04.2024
Před 124 lety se narodil(a) Goudge Elizabeth
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno