Obsah: Na cestě

Román Na cestě se stal synonymem pro celé dílo Jacka Kerouaca; symbolizuje mýtus, který se s autorovým životem pojí, dal jméno i životnímu stylu, který se snažily naplňovat tisíce čtenářů.
Kniha vyšla poprvé v roce 1957 a autorovi konečně přinesla slávu a čtenářský ohlas. Kerouac objevil svou metodu spontánního psaní, které se neohlíží na literární konvence ani na vkus prudérního amerického měšťáka. Jediným kritériem se mu stane neomezená pravdivost. S tímto krédem přistupuje k líčení svých zážitků na cestách po Americe.
Ústřední postavou románu je Cody Pomery alias Dean Moriarty, muž, kterým byl Kerouac celý život fascinován - hned v několika knihách se pokoušel stvořit Deanův portrét, stejně živý a okouzlující jako jeho reálný předobraz. S Deanem i se čtenářem sdílí vypravěč svoji touhu po svobodě, svoje opojení alkoholem i marihuanou, svoje okouzlení jazzem, svoje erotické zážitky - protože pokud jde o sdělení pravdy o možnosti svobodného života na rubu amerického snu, nemá a nesmí být zatajeno vůbec nic.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 20.04.2024
Před 94 lety se narodil(a) Jay Anthony
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno