Obsah: Ďábel v těle





Za první světové války, těch čtyř let velkých prázdnin, poznává 16 letý František o dvě léta starší Martu, snoubenku a později ženu frontového vojáka. Scházejí se, milují se, na nic nedbají. František trápí Martu i sebe, nedorostl ještě své lásky, muž a dítě se v něm ustavičně mísí.



Román dvou mladých lidí úplně ovládnutých probuzenou vášní, které obětují i život. Psychologie sedmnáctiletého jinocha je podána s takovou věrností, že se autor musel hájit proti ztotožňování se svým nemorálním a cynickým hrdinou.
Raymon Radiguet (1903–1923) napsal román Ďábel v těle v sedmnácti letech a zemřel v roce jeho vydání. Jak román, tak film z roku 1947, vyvolaly ve Francii velkou bouři odporu pro zlehčování války, jež je v zápletce vnímána jako faktor usnadňující milostnou idylu hlavních postav. Příběh lásky mezi ženou, jejíž snoubenec a později manžel bojuje na frontě, a studentem, jehož před odchodem do války chrání jeho mládí, byl interpretován i jako oslava cizoložství a část novinářské obce na protest proti němu sepsala petici, požadující jeho stažení. Na projekci v Bruselu opustil francouzský velvyslanec manifestačně sál. Zastánci zdařilé adaptace poukazovali naopak na to, že film vyjadřuje pocity generace, dospívající v době druhé světové války a nikoliv náhodou získal Gérard Philip, představitel studenta Francoise, Cenu za herecký výkon v Cannes 1947.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Den 21. výročí úmrtí Erben Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno