Obsah: Deset malých černoušků

Agatha Christie, "první dáma detektivky", nade vše milovala nejen spletité šarády, ale i nejrůznější dětské hříčky, básničky či lidové písničky. Kdo by neznal třeba Pět malých prasátek anebo právě Deset malých černoušků? V neúprosném rytmu známého popěvku tu černoušků ubývá stejně jako hostů v luxusním sídle na ostrově, bouří odříznutém od světa. Jakási ďábelská síla žene podle předem připraveného plánu jednoho po druhém do záhuby, až nezbude žádný. Kam však zmizel vrah? Napínavá detektivka, která se dočkala několika filmových zpracování a hrála se na desítkách světových jevišť, patří bezesporu k tomu nejznámějšímu, co velká anglická autorka napsala.
Deset malých černoušků je detektivní román od Agathy Christie. Tento román patří mezi nejslavnější ze svého žánru, hrál se na desítkách světových jevišť a dosud se dočkal čtyř filmových verzí.
Poprvé byl román publikován ve Velké Británii v roce 1939 pod titulem Ten Little Niggers. V USA byl následně (1940) vydán pod názvem And Then There Were None, některá vydání a filmy byly uvedeny pod titulem Ten Little Indians.
Filmová zpracování: V roce 1945 vznikl film Ten Little Indians, jeho remake se stejným názvem pochází z roku 1965, třetí verze je z roku 1989. Ruská verze Десять негритят (Děsjať Něgriťat) je z roku 1987.
V České republice vyšla kniha naposledy v roce 2005 v Knižním klubu (třetí vydání). Přeložil J. Z. Novák. ISBN: 80-242-1449-0, EAN: 9788024214498
Vznikla také nahrávka Deset malých černoušků (2007 v režii Dmitrije Dudíka). Z překladu J. Z. Nováka čte Vladimír Čech. Nahrávka má 19 částí, celkový čas 8 hod. 15 min.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy + wikipedie
Dnes je 29.03.2024
Před 64 lety se narodil(a) Nesbo Jo
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno