Obsah: Navoněný rukáv

Devátá kniha série Sano Ičiró.

Je listopad roku 1694. V ulicích hlavního města Japonska, Eda, vzplálo násilí, když dvě politické kliky začaly bojovat o moc a vládu nad celou zemí. Jednu vede šógunův bratranec pán Macudaira, druhou nejvyšší muž po vladaři, komoří Janagisawa. Obě strany pak přesvědčují Sana Ičiróa, šógunova nejctihodnějšího vyšetřovatele, aby se přidal právě k ní.
Sano má však docela jinou starost. Přišel mu dopis ze záhrobí... V pozůstalosti šógunova rádce Makina, který právě zemřel, byl nalezen list, jímž ho Makino žádá o vyšetření okolností své smrti. Celý život se totiž obával, že by mohl být zavražděn, a nyní si přeje, aby Sano tuto možnost buď vyvrátil, anebo pohnal před soud jeho vraha!
Jak pán Macudaira, tak komoří Janagisawa si ovšem přejí, aby podezření z vraždy ulpělo právě na jejich sokovi, a tak je Sano nucen k nebezpečnému tanci na ostří meče mezi oběma nepřátelskými tábory. Jenže jedná se vůbec o vraždu? A pokud ano, jaký byl její motiv? Vášeň, sex nebo politika? Podezřelých přibývá a zdá se, že všichni měli naprosto stejnou příležitost. Vdova Agemaki, prostopášný herec Kohejdži, konkubína zavražděného hodnostáře... ti všichni mohli třímat vražednou zbraň.
Sanovo vyšetřování však sotva započalo, když násilná smrt postihla dalšího z šógunových oblíbenců. S dýkou v prsou byl nalezen v domě schůzek tajných milenců... Zdá se, že obě vraždy spolu souvisejí, jenže kdo a proč je vlastně spáchal?
Sanova odvážná žena Reiko nechce stát stranou a na vlastní pěst se, v převleku za služebnou, pustí do riskantního dobrodružství přímo na místě činu. Se svým statečným dvořanem Hiratou po boku se pak Sano pokouší nejen dopadnout vraha, ale i odvrátit hrozbu ničivé občanské války...
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Navoněný rukáv
Dnes je 20.04.2024
Den 46. výročí úmrtí Peroutka Ferdinand
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno