Obsah: Byli čtyři

Když Němci v listopadu r. 1938 svévolné zabrali chodské obce Postřekov, Klenci, Chodov a k nim přilehlé sousední vesnice, považoval český národ tuto násilnou akci za vrcholnou potupu a národní urážku. Staré historické území, na němž od nepaměti žili stateční obránci Českých hranic, Chodové, dostalo se tak do moci nepřítele. Chodské obce zůstaly však nezlomeny. Hrdě snášely svůj těžký osud v pevné naději, že budoucnost musí přinést návrat svobody, že se jejich kraj opět vráti do vlasti, že chodské děti budou opět chodit do české školy.
Nejhůře snášela německou porobu chodská vesnice Postřekov. Její tvrdl obyvatelé se nikdy nesmířili s představou, že musí žit ve svazku nenáviděného státu. Mnoho jich bylo pro tuto nenávist zatčeno, mnozí v německých žalářích a mučirnách položili život za myšlenku svobody. Celá řada jich prchla do zahraničí, kde na východě i západě jako letci-stihači, protitankoví a protiletečtí střelci a tankisté bojovali proti Němcům. Jeden z nich dosáhl i nejvyššího vyznamenání – titulu hrdiny Sovětského svazu.
Válka se chýlí ke konci. Na Chodsku se skrývají uprchlí zajatci všech národnosti, přes horské pásmo se valí hřmění bližici se fronty. A tady počíná náš příběh. Jirka Beranů, prostý venkovský chlapec, v něm ukáže, že pro myšlenku národní svobody nutno obětovati vše, třeba i život. Bez svobody nelze žit. Jen mládež, která si vštípí tuto větu do srdcí a která se nelekne žádných obětí, bude zárukou dobré budoucnosti našeho příštího národního i státního života. Zárukou, že se nebude opakovati boj, jaký postoupil Jirka Beran a jeho tři velcí kamarádi.
Vytvořil: pan.Kchiu
Dnes je 29.03.2024
Před 64 lety se narodil(a) Nesbo Jo
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno