Obsah: Vzpoura strašidel; Kristýna se (ne)v(z)dává

Na zámku Červená Lhota se dobře daří kastelánu Pivoňkovi a jeho mlsné kočce Matyldě. Bývalý baletní mistr provází návštěvníky po zámku a žije v poklidu s místními strašidly. Jejich soužití je navýsost spokojené, vzájemně si pomáhají. Bohužel jen do okamžiku, kdy dorazí v rámci výletu emeritní pedagogové. Vede je matematik Bušta, kterému se nelíbí, když během prohlídky spatří nevysvětlitelné věci. Jeho protesty vyústí v souboj se strašidly a následný dopis na ministerstvo. Na zámek se vypraví úředník Josef Kroupa, který má zasáhnout a strašidla jednou provždy zrušit. Vývoj vůbec nevypadá dobře do okamžiku, kdy bývalá chůva Kristýna přesvědčí zavilého úředníka, že některé zákony a příkazy lze obejít…
V druhé části sledujeme soužití Josefa Kroupy s krásnou Kristýnou v Praze. Půvabnému strašidlu se stýská po Lhotě a po přátelích. Pozve je na návštěvu, zažijí společně návštěvu Národního divadla a pak naplánují první lidsko-duší svatbu, která se odehraje na jihu Čech. Jenže cesta spanilé nevěsty neproběhne docela bez nehody, naštěstí je to bojovnice a nikdy se nevzdává.
Veselé vyprávění o strašidlech, umanutých úřednicích a zavilých gengstrech humorem nešetří. Kniha je oboustranná, když čtenář dočte první díl do konce, stačí knihu obrátit a zase je na začátku. Rozverný jazyk Jiřího Holuba zručně podbarvil svými obrázky Juraj Martiška.
Vytvořil: pan.Kchiu
Dnes je 19.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Teissig Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno