Obsah: Století Zdeňka Buriana

11. února 2005 uplyne 100 let od narození významného českého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana. Doma i ve světě jej proslavily především malby pravěkých zvířat a lidí a stovky ilustrací k dramatickým příběhům ze života indiánů, námořníků, válečných letců, lovců, dobyvatelů a dalších dobrodruhů. Ilustroval romány pro dospělé i knihy pro děti a mládež. Autorem dárkové publikace, kterou chce Knižní klub přispět k oslavám významného výročí, je Vladimír Hulpach, jenž se Zdeňkem Burianem jako nakladatelský redaktor úzce spolupracoval. Čtenáři v knize naleznou řadu barevných a černobílých reprodukci i dokumentární fotografie z Mistrova života a rovněž vzpomínku Burianova vnuka Jiřího Hochmana. Zajímavá grafická úprava je dílem Elišky Konopiské.
Kvalitně provedená kniha s množstvím barevných reprodukcí seznamuje s životem a dílem jednoho z nejznámějších českých výtvraníků a ilustrátorů. Snaží-li se název přítomné knihy upozornit čtenáře na to, jak dlouhá léta nás obrazy a ilustrace malíře Zdeňka Buriana (11. 2. 1905- 1. 7. 1981) doprovázejí, souvisí s tím nedílně také jeho výtvarný i skutečný svět.
Na jedné straně už od chlapeckého věku podnikal nejen skutečné výpravy do nitra vrchu Kotouče s nálezy, oživující jeho představy o životě v pravěku, které mnohem později tak mistrně ztvárnil a od nichž se pak vydal ve své tvorbě, a to zejména ilustrační, za dalšími a dalšími dobrodružstvími mezi indiány i k jiným přírodním etnikům, na široširé mořské pláně, do hor nebo do pralesů i pouští, za příběhy zvířat, ale také dávných či soudobých hrdinů bez rozdílu věku. Vždyť oněch čtrnáct tisíc ilustrací, které vytvořil, neponechává v dobrodružné beletrii ani v populárně naučné literatuře o pravěku co do významu snad jediné bílé místo!
Na straně druhé však bezprostřední reálný svět, který umělce obklopoval, nebyl k němu nikterak shovívavý a třebaže jeho výtvarné nadání, poučenost, stejně jako nesmírná píle volaly už od studií na pražské Akademii po opaku, narážel dlouhá léta na nejrůznější životní překážky.
Nejen o tom všem, ale také o celém minulém století a jeho kultuře obecněji, o trampingu a kamarádech trampech vypravuje tato kniha, věnovaná tak mimořádnému umělci a jeho dílu.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Století Zdeňka Buriana
Dnes je 20.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Procházka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno