Obsah: Čas dýmu

Čas dýmu : (lyrický deník)  / Miloš Doležal  ; il. Jiří Štourač      Vyd. 1    . - Brno: Atlantis, 2003  . - 83 s. ; 20 cm  . - (Vigilie; sv. 125)      ISBN 80-7108-246-5  : Kč∼84, 00 

Čtvrtá básnická sbírka třiatřicetiletého autora obsahuje poezii, kterou tvoří básně vystavěné volným veršem a prozaické záznamy snů.
I pro tento cyklus básní zvolil Doležal formu, která se stala charakteristická pro jeho předcházející práce. Jeho verše jsou jakýmsi lyrickým deníkem, u jednotlivých básní je poměrně často uvedeno datum i místo jejich vzniku. Ve čtyřech oddílech podává autor pestrý kaleidoskop drobných příběhů, pokouší se zachytit obraz života v rodné krajině, v němž se střídají všední radosti i bolesti. Zdá se však, že Doležal klade největší důraz na nostalgický prožitek, že mu není cizí zachytit okamžiky zániku, smrti a umírání, při jejichž ztvárnění dává přednost co nejdokonalejší práci se slovem. Toto ztvárnění se většinou děje v rámci stručných miniatur, jejichž účin je v některých případech záměrně zesilován naturalistickými výrazy.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 16.04.2024
Před 102 lety se narodil(a) Amis Kingsley
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno