Obsah: Hájili jsme hrad

Román amerického autora je dramatickým, s ironickým nadhledem napsaným příběhem skupiny amerických vojáků, bojujících za 2. světové války v Evropě. V době, kdy německá armáda zahajuje v Ardennách svou poslední protiofenzívu, je americká jednotka ubytována na jednom belgickém hradu. Německý útok staví důstojníky před složitý problém: mají bránit proti přesile hrad, ležící na bezvýznamné strategické kótě, nebo jej mají opustit už jen proto, že v jeho prostorách je shromážděno množství uměleckých památek, které by bojem byly zcela zničeny. V rámci tohoto motivu rozvíjí autor etické otázky jako je smysl pro čest, statečnost, zodpovědnost ap. Román je psán strhujícím stylem a vyniká neobyčejně dobře zvládnutou charakteristikou hlavních hrdinů.
Vojáci - příslušníci nejrozmanitějšíchspolečenských vrstev musí vyřešit každý sám v sobě etický problém, jaký smysl má jeho účast ve válce a jaké poslání mají ve světě vůbec. Teprve potom se mohou stát neporazitelnou obranou skutečných lidských hodnot, symbolizovaných uměleckým odkazem minulosti.
"Hájili jsme hrad (orig. Castle Keep) je klasický válečný román, který se dočkal i filmového zpracování. Skupina amerických vojáků pobývá ke konci druhé světové války na hradu v belgických Ardenách. Na této zapomenuté vartě ubíjejí čas, švejkují kolem hradu, major podvádí starého vévodu s jeho mladou krásnou manželkou, ostatní tráví čas v bordelu v městečku pod hradem. Každou kapitolu vypráví jiný voják, ale vyznění je velmi podobné. Všichni zcela neživotně filozofují o válce, o armádě a o hradu. Teprve s německou ofenzívou se román stává doslova strhujícím. Tváří v tvář válečnému běsnění vidí vojáci v hradu něco velikého, spolehlivého a stálého. A rozhodnou se hrad hájit. Protože když si chlap nenajde svou vlastní osobní válku, kterou pak buď vyhraje, nebo prohraje, tak zemře, jako když někdo zašlápne mravence. Hájili jsme hrad je válečnou klasikou, na kterou řada lidí nedá dopustit. "


Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: milosnemec.cz
Dnes je 25.04.2024
Před 59 lety se narodil(a) Reiersgard Marit
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno