Obsah: Potopa II.

Potopa ; 2  / Henryk Sienkiewicz  ; z pol. orig. přel. a vysvětl. naps. Vendulka Zapletalová      Vyd. 7. , v Bloku 1    . - Třebíč: Blok, 2005  . - 526 s. : front. ; 24 cm  . - Orig. : Potop      ISBN 80-239-1821-4  : Kč∼335, 00 

Druhá část historické epopeje završuje pohnuté osudy hlavních hrdinů po rozhodujícím boji při obléhání kláštera v Čenstochové za švédsko-polské války.
Dramatické zvraty v osudech hlavních hrdinů se soustřeďují především kolem chvíle, kdy se obrátí válečné štěstí při obléhání kláštera v Čenstochové. V rámci těchto událostí vystupuje mezi postavami historickými i fiktivními do popředí opět osoba mladého korouhevníka Ondřeje Kmicice, který pod vlivem svých přátel opustil řady zrádných šlechticů a bojuje za zájmy polského krále Jana Kazimíra. Válka proti Švédům se rozhořívá v celé zemi a k radosti většiny Poláků se vyhnaný král nakonec vrací z vyhnanství. Hlavní hrdina pak nalézá v obětavé službě vlasti cestu, která ho po dřívějších omylech má dovést k získání ztracené cti i milované dívky. Román je samostatnou, volnou součástí Sienkiewiczovy historické trilogie (Ohněm a mečem, Potopa, Pan Wolodyjowski), která měla oživit slavnou etapu polských dějin jako výraz naděje pro budoucnost.
 
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 18.04.2024
Před 39 lety se narodil(a) Townsend Jessica
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno