Steinbeck John - Životopis

Celým jménem John Ernest Steinbeck . Je považován za jednoho z největších nejen amerických, ale i světových spisovatelů. Pocházel z poměrně chudých poměrů, nastoupil na Stanfordskou univerzitu, ale studium historie a anglické literatury nedokončil a vrátil se k práci na velkostatku.
Jeho touha stát se spisovatelem ho však táhla jinam, a tak odešel jako reportér do New Yorku, ale kvůli neúspěchům novinařiny nechal. Střídal různá zaměstnání a své zkušenosti pak využíval do svých románů. Jeho romány je třeba chápat jako reakci na krizi, nehledá řešení, omezuje se na popis bídy.  
Americký kriticko-realistický spisovatel a scénárista (mj. Forgotten Village a Viva Zapata! ).   V letech 1919-25 studoval na univerzitě ve Stanfordu, poté se snažil uchytit jako novinář. Zpočátku působivě zachycoval trýznivé osudy zemědělců a námezdních dělníků během krizových třicátých let dvacátého století, v pozdějších románech vystoupil s reakčními názory souvisejícími s nepochopením historického vývoje. Roku 1948 zavítal do Prahy i do tehdejšího Sovětského svazu. V reportážích z války ve Vietnamu odsoudil (podle něj nesmyslnou) americkou agresi. Je laureátem Pulitzerovy ceny, National Book Award a Nobelovy ceny za literaturu pro rok 1962. Zemřel v New Yorku.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: java, janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Steinbeck John'
Dnes je 08.05.2024
Den 79. výročí úmrtí de la Cámara Felix Achille
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno