Rotrekl Zdeněk - Životopis

Český básník, prozaik, kritik, publicista a novinář katolické orientace, autor meditativní lyriky. Vystudoval reálné gymnázium (1940) a filosofii a historii na univerzitě v rodném Brně (1968). V roce 1949 byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k smrti (trest mu byl změněn na doživotí). Po propuštění (1962) pracoval jako pomocný dělník, během normalizace byl technickým redaktorem. Podílel se na aktivitách disentu, od roku 1989 vydával obnovenou revui 'Akord'. Jeho spirituálně zaměřená poezie dospívá od metafyzických tužeb k projasnění, rostoucímu z víry vykoupené krutou zkušeností. Autor knihy o ineditních, zejména katolických autorech. Laureát 'Ceny Jaroslava Seiferta' (2001) za vynikající beletristické dílo vydané v posledních třech letech.
Jako syn zahradníka a obchodníka se narodil v Brně 1. 10. 1920. Na brněnském klasickém gymnáziu maturoval v r. 1940, potom musel pracovat v totálním nasazení. Na pozvání F. Halase se v Kunštátu r. 1941 setkkal s básníky z okruhu kolem K. Bednáře. Po válce začal studovat filozofii a historii na FF brněnské univerzity a yvvíjel horlivou kulturní a politickou činnost ve studentském hnutí,   v Moravském kole spisovatelů a jako římskokatolicky orientovaný intelektuál i ve Sdružení katolických spisovatelů a publicistů. Trvale spolupracoval se stejně zaměřeným časopisem Akord, kde byl v častém styku s J. Zahradníčkem. Po r. 1948 mu proto bylo znemožněno dále studovat, byla mu přikázána manuální práce a nesměl publikovat. V procesu inscenovaném v r. 1949 proti vysokoškolské inteligenci byl odsouzen k trestu smrti, později změněnému na doživotí. . Třináct let potom živořil v různých věznicích a v uranových dolech. R. 1962 byl propuštěn s desetiletou podmínkou a mohl pracovat jako pomocný dělník dělník v Brně. V r. 1968 se mu dostalo plné občanské rehabilitace a mohl dokončit studia. Sotva začal pracovat v revui lidové strany Obroda, byl časopis zastaven a Rotrekl přešel do vydavatelského družstva Logos jako technický redaktor. Záhy však musel odejít do penze.
Za normalizace byl intenzivně činný v několika disidentských skupinách, byl zakládajícím signatářem Manifestu Hnutí za občanskou svobodu (1988). Na jaře 1989 obnovil v samizdatu vydávání měsíčníku Akord. Po listopadu 1989 opět aktivně vstoupil do veřejného života. Je nositelem mnoha cen a vyznamenání, mj. Řádu T. G. Masaryka za "vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva" (1995), Ceny Karla Havlíčka Borovského (1999), Ceny Jaroslava Seiferta (2001) a Státní ceny za literaturu (2009). V roce 2001 začal připravovat pro nakladatelství Atlantis své Spisy. Rozvrhl je do šesti svazků, všechny budou opatřeny obsáhlými edičními poznámkami.

Zdeněk Rotrekl byl vyznamenán Státní cenou za literaturu pro rok 2009 „za dosavadní literární tvorbu“
 
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61, janajau
Zdroj: Čeští spisovatelé deseti století

'Životopis autora Rotrekl Zdeněk'
Dnes je 26.04.2024
Před 460 lety se narodil(a) Shakespeare William
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno